Ett enkelt halsband

En av de bästa presenter jag har köpt i mitt liv var ett enkelt halsband med ett litet hjärta. Det var inget dyrt smycke men min fru älskade det då och älskar det fortfarande. Det var nämligen den första lilla kärlekspresent jag köpte till henne.

Jag råkade se halsbandet i ett skyltfönster hemma i Vadstena och tyckte det skulle passa Charmaine perfekt. Så jag köpte det och fick en lite present inslagen som jag tog med mig till Stockholm. Det var precis innan Jul men jag bad om ett vanligt presentpapper så det inte skulle se ut som en julklapp.
Sedan var det bara att vänta på ett bra tillfälle för att lämna över presenten. Det blev på ett litet fika som vi satt på och vilade oss efter att ha vandrat runt i Stockholm city och njutit av varandras sällskap.
Charmaine blev först lite bekymrad eftersom hon inte hade någon present åt mig, men när hon öppnade paketet blev hon överlycklig.

Det har blivit fler presenter sedan dess men just detta halsband har en särskild betydelse för oss båda.

Fast ibland påpekar Charmaine för mig att jag aldrig har kommit hem med blommor till henne. Och jag måste erkänna och jag själv inte tycker det är speciellt romantiskt med blommor. Jag köper hellre ett smycke eller kanske lite choklad.

Själv tycker jag att det är roligt att gå runt i butiker och välja ut en speciell gåva, men alla gör inte det. Man har kanske varken tid eller lust till det. Men då kan man utnyttja internettjänster som kärlekspresent.se, en webbtjänst som gör det möjligt att snabbt och enkelt välja ut en kärleksgåva till någon man tycker om.

Ditt personnummer finns ute på Internet

En kollega kom förbi och berättade att han fått ett samtal från ett 031-nummer där säljaren frågade om han visste att hans personnummer finns tillgängligt på Internet. Min kollega blev misstänksam och avslutade samtalet direkt. Vilket var helt rätt av honom.

Låt oss börja med ditt personnummer. Ja det finns tillgängligt på Internet. Ditt personnummer är en offentlig handling och kan inte döljas.

Företag som ringer upp dig och vill sälja en tjänst som skyddar ditt personnummer kan inte göra det. De kan inte rensa Internet från publicerad information och de kan inte hindra att tjänster beställs i ditt namn över internet. De är en bluff!

Men det finns ett sätt att skydda sig. Och den är gratis!

På UC AB som är Sveriges största affärs- och kreditupplysningsföretag kan du registrera ditt personnummer och spärra det för köp i internetbutiker. Företag som är anslutna till tjänsten slår upp ditt personnummer vid ett köp och ser att du har en spärr. De kommer då inte att genomföra köpet.
Vill du genomföra ett köp/beställa en tjänst i en internetbutik kan du tillfälligt inaktivera spärrtjänsten och genomföra ditt köp.

Tjänsten har en tydlig brist. Alla e-handlare är inte anslutna till tjänsten. Så du är inte helt skyddad.

En vecka under isen

Förra veckan var ingen bra vecka. Jag fick gå hem från jobbet på tisdagsmorgonen på grund av illamående. Sedan tog det verkligen fart. Jag blev dålig i magen, kräktes, diarré, fick feber och fruktansvärt ont i halsen.

Så jag låg i sängen större delen av veckan, ynklig och eländig. Och ska jag vara helt ärlig känner jag mig fortfarande lite svag. Varje gång jag gör något ansträngande rinner svetten i strida strömmar utmed min rygg. Och jag måste sätta mig ner och hämta andan.

Men nu är jag igång igen och har idag kört en massa grejer till återvinningscentralen. Det är otroligt vad skräp man har liggande hemma. En trasig kaffebryggare i ett skåp och en trasig dammsugare i ett annat skåp. Till och med en gammal rostig grill i källaren lyckades jag bli av med. Det blev ett helt billass att köra iväg.

Jag har fortfarande lite möbler att göra mig av med men det ska jag skicka iväg till någon välgörenhetsorganisation så de kommer till ny nytta.

Och så har jag tryckt på publiceringsknappen för en ny webbplats. Min fru vill hjälpa sitt hemland Filippinerna på något sätt. Och eftersom jag inte kan så mycket mer än IT blev det till att bygga en ny webbplats om turism på Filippinerna. Den är fortfarande lite under konstruktion men frugan ville så gärna att den skulle startas så besökarna kan börja trilla in. Så alla är välkomna att besöka filippinerna.org.

Webben

Jag har ju hjälpt en och annan småföretagare att starta en hemsida till sitt företag genom åren. En gång i tiden var det ett segt jobb som resulterade i statiska sidor som var svåra att underhålla. Den tiden är sedan länge förbi. Nu finns det en stor mängd publiceringsföretag som gör det enkelt att skapa nya webbplatser.

Här på min egna webbpalts och på många andra webbplatser använder jag WordPress, och jag har även använt Joomla som plattform till vissa projekt.

Just WordPress är ett smidigt verktyg eftersom man kan använda det till allt från den enkla personliga bloggen som jag har, till en avancerad webbplats för företag med onlinebetalning och alla möjliga finesser.

WorldPress bygger på att man har innehållet sparat i en databas och sedan används formatmallar, så kallade templates, för att skapa utseendet på sidorna. På det sättet kan man enkelt skapa ett nytt utseende på webbplatsen om företaget skapar en ny grafisk profil. Det finns även en uppsjö av moduler som utökar funktionerna i WordPress. Man kan med andra ord bygga en mycket avancerad webbplats utan att kunna skriva en enda rad kod.

WordPress är öppen källkod utan licenser så alla kan ladda hem sin kopia och använda sig av den och alla uppdateringar är fria. Sedan kan man utöka sin webbplats med både fria och licensbelagda moduler och templates. Så har man en restaurang kan man bygga den perfekta webbplatsen med WordPress, men man kan använda samma verktyg för att skapa webbplatsen till ett hotell med rumsbokning och allt.

Men det är självklart inte enkelt för en nybörjare att utnyttja alla finesser i WordPress. Det är inte ens säkert att man kan alla begrepp som är populära just nu, till exempel responsive webbplatser. Vilket betyder att webbplatsen fungerar på alla enheter, allt från en dator till en liten mobiltelefon.
Och lägger man till SEO, sökmotoroptimering, blir det än mer förvirrande.
Då är det bra att det finns proffsiga företag som Bevace.se som kan hjälpa till. För har man fått hjälp att bygga en webbplats i WordPress är det enkelt och billigt att själv fortsätta fylla den med information varefter företaget utvecklas.

Nörden i mig

Jag har fotograferat sedan jag var barn. Det började med en enkel kompakt kamera med svartvit film och fortsatte med en analog systemkamera. Nu för tiden fotograferar jag med en digital systemkamera från Canon och självklart min Samsung SII telefon. Jag gillar vanligtvis att fotografera fåglar. Jag kan sitta i timmar och vänta på den perfekta bilden. Men jag gillar även att ta landskapsbilder eller fota motiv i citylivet. Och är man lite pryltokig och teknikgalen som jag är det lätt så att man blir sittande vid datorn och letar nya objektiv.

Det är för det mesta bara drömmar som inte direkt går att förverkliga med min ekonomi men just nu sitter jag och funderar på ett Sigma objektiv 50-500 mm. Det skulle passa min kamera alldeles perfekt. Eller varför inte ett Canon EF 50.

Båda objektiven skulle självklart göra mig till bättre fotograf och göra mig lyckligare. Det är i alla fall vad jag intalar mig själv när jag sitter och surfar runt på pixmania.se.