Planer inför framtiden

För någon dag sedan fick jag frågan av chefen om jag har tänkt att vara föräldraledig nu när jag ska bli pappa. Den frågan satte igång en massa funderingar kring vad man har möjlighet att göra nu när man ska bli pappa.

Eftersom jag kommer att vara ledig några månader i slutet av året om allt går som planerat behöver jag något att sysselsätta mig med. Det kommer troligtvis en massa timmar som jag måste döda under tiden vårt barn sover. Så varför inte skaffa en spelkonsol? Spel är ju både underhållande och lärorikt.

Jag har ju erfarenhet av datorspel sedan barnsben då jag satt timmar framför en Commandore VIC-20 ansluten till vår TV och spelade spel efter spel. Då var inte grafiken så avancerad men i jämförelse med allt annat var det fruktansvärt häftigt.
Senare i livet hade jag råd att skaffa en PC och då köpte jag ett flygsimulatorspel. Där skulle man göra vissa övningar och bli godkänd innan man fick flyga riktiga uppdrag. Första övningen var att landa på ett hangarfartyg. Jag genomförde den övningen 200 gånger och dog varenda gång.

Men med en modern spelkonsol kan jag kanske nå framgångar i Fifa 15. Jag är ju en gammal högerback. Och med ett trasigt knä är nog en spelkonsol det närmsta jag kan komma en proffskarriär som fotbollsspelare.

Andra bloggar om: , , , ,

CSAM

Rubriken på det här inlägget är kanske inte det självklara för de flesta bloggläsarna. Men det är en förkortning för det certifikat jag nu har. Sedan i söndags är jag Certified Software Asset Manager. Jag var iväg till Stockholm förra veckan och gick en tvådagarskurs. Sedan blev det hemstudier i några dagar innan jag avlade provet.

Provet gjorde jag på söndagsmorgonen, eller rättare sagt jag startade på morgonen och var klar fram på förmiddagen. Själva provet tog mig cirka tre timmar att genomföra. Det var lite svettigt för provet var på engelska och några frågor var jag osäker på om jag förstod rätt. Så när jag väl klickade på slutför och slutresultatet visades skrek jag rätt ut i glädje.

Jag har även slitet med ett annat projekt. Jag har skruvat ihop en garderob. Det var ett fruktansvärt slit. Jag föll för lockpriset på Jysk och handlade där. Det slutade med att jag fick dra på mig en läderhandske för att kunna skruva med deras lilla ynkliga verktyg utan att skava bort allt skinn på min hand. Men tjurskallig som jag kan vara stod jag hela kvällen och skruvade som en galning. Varför kan man inte använda gamla hederliga stjärnspår så kunder kan använda sina egna mejslar istället för miniverktyget som är medskickat.

Microsoft tjatar så pass

Rubriken på det här inlägget är ett citat från min pappa. Han har under den gångna veckan blivit uppringd av engelsktalande personer under fem olika tillfällen. Vid varje tillfälle hävdar de att de att de ringer från Microsofts support och ska hjälpa honom med ett allvarligt fel på hans dator.

De första samtalen avslutade han med att säga att han inte har någon dator, vilket är en liten lögn för han har en gammal Compaq med Lubuntu installerat. Men de senaste samtalen avslutar han med att säga att han endast talat svenska och sedan lägga på luren.

Nu funderar han på att lägga luren på skrivbordet och bara låta det hela vara. Han tror tydligen att han då låser upp en åtgående linje för bedragarna så att de inte kan ringa ut. Jag var tvungen att tala om för honom att den mekaniska växel som låste en linje om båda parter inte avslutade samtalet har försvunnit från marknaden för flera årtionden sedan.

Pappas andra idé var att tala om för uppringaren att de var bedragare. Jag förslog att han istället skulle svara dem på svensk skolengelska ”This is the Swedish police, how can I help you?”.

För att sammanfatta, ringer någon till dig och påstår att de ringer från Microsoft support är de bedragare. Avsluta samtalet direkt.

Ditt personnummer finns ute på Internet

En kollega kom förbi och berättade att han fått ett samtal från ett 031-nummer där säljaren frågade om han visste att hans personnummer finns tillgängligt på Internet. Min kollega blev misstänksam och avslutade samtalet direkt. Vilket var helt rätt av honom.

Låt oss börja med ditt personnummer. Ja det finns tillgängligt på Internet. Ditt personnummer är en offentlig handling och kan inte döljas.

Företag som ringer upp dig och vill sälja en tjänst som skyddar ditt personnummer kan inte göra det. De kan inte rensa Internet från publicerad information och de kan inte hindra att tjänster beställs i ditt namn över internet. De är en bluff!

Men det finns ett sätt att skydda sig. Och den är gratis!

På UC AB som är Sveriges största affärs- och kreditupplysningsföretag kan du registrera ditt personnummer och spärra det för köp i internetbutiker. Företag som är anslutna till tjänsten slår upp ditt personnummer vid ett köp och ser att du har en spärr. De kommer då inte att genomföra köpet.
Vill du genomföra ett köp/beställa en tjänst i en internetbutik kan du tillfälligt inaktivera spärrtjänsten och genomföra ditt köp.

Tjänsten har en tydlig brist. Alla e-handlare är inte anslutna till tjänsten. Så du är inte helt skyddad.

Traditionell SPAM

Även om jag har min e-post bakom flera lager av skydd för virus, phishing och spam trillar det ändå in ett och annat meddelande som faller under en av dessa kategorier.

Just nu trillar det in ett och annat klassiskt spam. Följande två meddelanden är exempel på detta.

Hello Friend,
Li Man-Kiu has a transaction for you. Contact Mr. Li Man-Kiu On ( limankiu_aa@postiXX.at ) For more information.

”CheatingTheOdds” – financial bodies must step into the light!
FREE and SIMPLE! Totally legal

I det andra meddelandet var text en klickbar länk som leder vidare via Google till en reklamsida.

Nu är det inte så troligt att man får folk att reagera på dessa meddelanden. Det är nog få som tror att en okänd Li Man-Kiu har en transaktion väntande. Och klicka på okända länkar som trillar in i e-post har vi lärt oss att inte göra. Eller hur?

Så varför fortsätter denna typ av spam att cirkulera? Svaret är bland annat att en aktiv e-postadress är värd pengar.
En adress vars e-postserver inte svarar att den är ogiltig ger ett poäng.
Om adressen ger ett svar visar det att adressen är aktiv och levande och det ger ett högre poängvärde.

Stora listor med dessa adresser kan sedan köpas och säljas och användas av mindre seriösa personer. Listor med höga poängvärden ger bättre betalt. Då dessa adresser är intressanta att använda i till exempel phishings-attacker.

Just nu är det semesterperiod i Sverige. Det innebär att en massa myndigheter och stora företag enligt sin IT-rutin uppmanar sin personal att skapa så kallade autosvar under sin frånvaro. Så varje inkommit meddelande får ett svar om att mottagaren är frånvarande.

En bra service för kunder/medborgare men även en service för alla dessa spamrobotar som letar efter levande e-postadresser att sälja vidare.

Har man möjlighet är det bättre att låta kollegor till frånvarande personal hålla koll på sin kollegas inkorg och skippa autosvar. Men det är självklart inte alla som har den möjligheten.