Hur påverkas barn av hamburgerkedjor?

Jag sitter ibland barnvakt och hamnar då på en av de stora hamburgerkedjorna, eller så stannar jag till där för att det är snabbt att stilla hungern.

Det som ofta slår mig är hur barnen uppför sig. När jag var barn (i förra århundradet) så var det strikta regler som gällde när man fick följa med föräldrarna på restaurang. Man fick inte springa runt, inte skrika, sitta ordentligt, inte spilla ner sig och äta med kniv och gaffel. Det var helt enkelt ett steg i den sociala fostran så man skulle klara sig ute i den stora världen den dagen det var dags att bli vuxen och klara sig själv.

Idag ser det helt annorlunda ut. I en hamburgerrestaurang skriker ungarna tills de får vad de vill att äta, denna mat serveras i en kartong eller påse med en löjlig plastleksak. Sedan äts maten genom att man i bästa fall grabbar tag i den med händerna och trycker upp den i ansiktet eller så nöjer man sig med att rikta den upp mot mun och så böjer man sig över bordet och slafsar i sig maten.

När så hälften är uppätet ska ungarna springa till lekhörnan/klätterställningen/bollhavet eller vad som nu finns i den aktuella serveringen. Med en halväten hamburgare springer nu ungarna skrikande runt i serveringen och tappar klumpar med dressing och annat oidentifierbart från sin skitiga näve runt om på golvet.

Så vad gör föräldrarna i detta kaos. Jo de flesta sitter med tomma koögon och idisslar sin egna hamburgare. De verkar inte märka det totala kaos deras ungar deltar i. Eller så är de helt uppgivna och struntar i det.
De fåtal föräldrar som desperat kämpar för att försöka uppfostra sina ungar försöker stoppa en flodvåg med sina händer. Alla barn dras med i kaoset oavsett hur de är annars.

Nu försöker jag undvika hamburgerkedjorna när jag sitter barnvakt. Jag har upptäckt att det bästa sättet att få barnen (8-10år) att glömma hamburgarna är att låta dem hjälpa till med matlagningen. Det tar lite längre tid att få maten färdig och det blir lite stökigare men det är bra mycket bättre än att delta i det totala sociala förfallet som hamburgerkedjorna står för.

Andra bloggar om: , , , ,

Med Vakopek till Göteborg och Liseberg

Personalklubben på jobbet arrangerade en reda till Göteborg och Jul på Liseberg. Jag bjöd med min lilla mamma för att vi skulle få en trevlig shoppingresa tillsammans.

En regnig lördag var det avresa från lilla Vadstena. Vädret blev lite bättre på vägen mot målet men det kom några regnstänk på oss då och då när vi drog runt på staden i Göteborg.

Kaffeservering
Kafferast på vägen ner. Bosse agerar kaffeservitör tillsammans med vår chaufför.

Kaffekö
Kaffet var tydligen gott för det blev snabbt en kö.

Målgång
Väl framme i Göteborg tog vi oss fram i trafiken med snabba steg för att komma in på Nordstan.

Nordstan
Inne i Nordstan var det en julmarknad.

Snögubbe i Nordstan
Julskyltning inne i Nordstan.

Nordstan ovanifrån
Folkvimmel i  Nordstan.

Packhuset i Göteborg
I packhuset och i bodarna runt om var det julmarknad.

Packhusbodarna
Perfekt läge för lite shopping.

Köprfri dag
Ett antal leksaksdjur och dockor uppmanade till en köpfri dag vid vid Kopparmärra.

Protest
Ett antal glada människor hade gjort om julsånger till protestsånger mot den globala uppvärmningen.

Avenyn
Vy nerför Avenyn.

Lisebergsentrén
Sedan var det dags för Liseberg.

Falsk snö
På Liseberg hade de skapat en mängd fejkad snö för att få den riktiga julstämningen.

Vy från tornet
Vy från det roterande tornet.

Trädlampo
Många lampor blir det om man ska klä alla träd på det här sättet.

Bod
Julbodarna hade många kunder.

Chokladhjul
Många prövade lyckan på chokladhjulen.

Sagoslottet
Sagoslottet i mörker.

Karusell
Karusell med slänggungor.

Isskulptur
En isskulptör jobbade i hamnen med att skapa en snöstjärna eller en blomma, hon hade inte riktigt bestämt sig.

Radiobilar
Radiobilar för småttingar. De såg ut att ha riktigt roligt.

Isbana
Isbanan var full med skridskoåkare.

Julkrubba
Det fanns en stor julkrubba.

Karusell
Belysning i mörkret.

Belysning
Mer belysning.

Upprop: Telia – ta FRA-lagen till domstol

Från och med den första december 2009 är Sverige en övervakad nation. Det är då som FRA får tillgång till en stor del av vår Internet- och mobiltrafik.

Detta kommer att få ett antal konsekvenser. De mest påtagliga är att flera grundläggande rättigheter i praktiken kommer att sättas ur spel. En självklarhet som brevhemligheten kommer efter den första december 2009 inte att existera på Internet. Även andra grundlagsskyddade rättigheter som källskyddet är starkt hotat. Många organisationer har skarpt protesterat mot FRA-lagen, bland andra Journalistförbundet och Advokatsamfundet. I hela samhället protesteras det mot FRAs avlyssning.

Flera juridiska experter uttrycker dessutom stor tveksamhet till om FRA-lagen är förenlig med Europakonventionen, dvs. den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna. Sverige har förbundit sig att följa den konventionen och rimligtvis bör lagen alltså prövas i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Telia ansvarar idag för en majoritet av den trafik som FRA kommer att vilja avlyssna. Därför uppmanar vi Telia: ta FRA-lagen till domstol.

Detta är ett öppet och gemensamt blogginlägg – kopiera, förbättra och publicera på din blogg.

Jag hämtade texten från annarkia.

In i väggen

Läser i lokalblaskan att en buskörning slutade i väggen på Bilprovningen i Motala. Bilen smet från platsen men lämnade tydliga avtryck i väggen efter nummerplåten.

Men föraren kommer säkert undan påföljd, det är väl bara att hävda att bilen var stulen vid just det tillfället. Men lite kanske det kan kosta om försäkringsbolaget kräver in lite pengar.

Cocaine stoppas

Jag har tidigare skrivit om den nya energidrycken Cocaine här i min blogg.

Nu har den tydligen stoppats för försäljning av miljönämnden i Höganäs enligt Aftonbladet. Dels saknas en varningstext för den höga nivån av koffein i drycken och dels innehåller den ett ämne som inte är godkänd för försäljning i Europa, kallat D-Ribose.

Själv fortsätter jag att smutta på mitt kaffe.