Bra avslut på arbetsåret

Det ser ut att bli ett bra avslut på arbetsåret. Ett viktigt projekt ser nu ut att ha fått sin lösning och fungerar.

För att beskriva det enkelt handlar det om en plattform för att ge tillträde för anställda att utanför vårt egna nätverk nå viktiga förvaltningssystem på ett säkert och enkelt sätt.

Säkert på så sätt att det ska vara krypterad kommunikation. Och att man måste verifiera sig under anslutningen med högre säkerhet än bara användarnamn och lösenord. Och ingen data ska gå att kopiera ut från serverhallen.

Samtidigt ska det vara så enkelt att användaren inte uppfattar säkerheten som krånglig eller övervakande.

Och med en kombination av en modern bärbar dator, Linux, VPN och en terminal server ser det ut som vi har lyckats.

Ett litet bash-skript binder ihop de olika delarna av lösningen till en fungerande enhet. Det är inget avancerat skript, det är bara cirka 30 rader. Och de flesta raderna skriver bara ut information till användaren. Men jäklar vad roligt det var att programmera igen. Jag får nog engagera mig i något utvecklingsprojekt så jag får börja skriva kod igen.

Andra bloggar om: , , ,

Ännu en Jul avklarad

Så är ännu en Jul avklarad. Jag har ätit julmat i flera dagar och fått några trevliga julklappar. Enda problemet är att jag under några dagar äter så mycket att jag är illamående i dagar efteråt.

Men imorgon är det vardag igen och jobbet kallar.

Pappas julskinka

Pappas julskinka

Andra bloggar om: , ,

Julskinka

Vi närmar oss Jul och dagens besök till City Gross innehöll flera bevis på det. Julgodiset finns överallt och Julskinkan fyller kyldisken, rinner över kyldisken och ligger i backar lite överallt i köttavdelningen.

Julskinka

Julskinka i överflöd

Andra bloggar om: ,

Julstaden Göteborg och Jul på Liseberg

På lördagen åkte jag och med min mamma tillsammans med personalklubben till Göteborg för shopping och Jul på Liseberg.

Mamma och jag drog runt på olika julmarknader och handlade lite innan vi intog en mycket god lunch på Pastakrogen på Norra Hamngatan. Vi fick en mycket god pastalunch innan vi fortsatte vår shopping.
Vi besökte bland annat den kinesiska butiken Xinda. Jag köpte ett set Mahjong för att träna spela och min mamma hittade en snygg silkesskjorta till ett nedsatt pris.

Sedan var det dags att ta sig ut till Liseberg. Vi var ett litet gäng som promenerade från Nordstan till Liseberg och tittade på julbelysningen i staden. Det var kanske inte det roligaste jag har gjort i mitt liv men julfilmen som visades mot konstmuseets fasad var bra.

Liseberg var full av människor med synfel för varje gång jag stannade in för att titta på något gick två-tre personer in i ryggen på mig. Efter cirka en timma tröttnade vi på allt folk och försökte hitta någon plats att sitta ner och äta. Men det var långa köer överallt.

Eftersom vi inte var direkt imponerade av Liseber och jag var riktigt hungrig gick vi ut från Liseberg via södra entrén och hittade snabbt ett trevligt lite ställe som hette Tim’s Thai Kök. Där vräkte vi i oss kycklingvingar.

Så det var lätt att somna med magen full av kyckling på hemresan.

Julmarknad i Kronhuset

Julmarknad i Kronhuset

Göteborgshjulet

Göteborgshjulet i mörker

Belysning på Kungsgatan

Belysning på Kungsgatan

Julfilm på Götaplatsen

Julfilm på Götaplatsen

Ett "fruset" vattenfall utanför Liseberg

Ett "fruset" vattenfall utanför Liseberg

Andra bloggar om: , , ,

Kärlek i snön

Ibland blir man glatt överraskad i vardagslivet. Jag jagade runt på jobbet och råkade titta ut genom ett fönster. I snön har någon trampat upp ett ord. Från mitt håll ser man det uppochner men jag tror nog att du kan se vad det står.

Love

Kärlek i snön

Andra bloggar om: , ,

Problem, problem

På jobbet är det ett riktigt elände just nu. Vi har börjat införa Windows 7 som ersättare för vår standardplattform Windows XP. För att öka på problemen håller vi på att införa Novell Zenworks 10 för att kunna hantera Windows 7.

Vi använder Zenworks för att hantera våra datorer, fjärrstyrning, inventering och distribution av programvaror. Nu när vi börjar skifta över till en ny version faller alla våra tidigare rutiner, regler och installationspaket. De är inte kompatibla med den nya versionen.

Så nu sitter vi med två miljöer att underhålla under övergångsperioden. Det är inte lite huvudvärk för mig. Jag måste bygga om alla våra installationspaket, jag måste hålla reda på vilken version som är aktuell för vilken miljö. Och jag ska på något sätt utveckla den nya miljön.

Mitt i allt detta har vi Adobe Flash Player.
För de flesta användare är flash player bara något litet enkelt program som behövs för att få all multimedia på Internet att fungera. För mig som installerar program är det ett stort elände. Dels är programmet fullt av säkerhetshål och dels släpper Adobe uppgraderingar hela tiden i ett desperat försök att täppa till alla dessa säkerhetsproblem. På något sätt ska jag hinna med att leverera ut dessa uppdateringar, i två olika miljöer.

Nämnde jag att jag har två miljöer att hålla reda på? Med ett skitprogram som flash och inte att förglömma Adobe Reader har jag fullt upp med att försöka få ut uppdateringar. Samtidigt som jag ska utveckla den nya miljön, stödja verksamheten, hålla reda på en hög med konsulter inblandade i ett flertal olika system, hålla koll på vårt virusskydd, hantera vår backup, stödja övriga verksamheters backup. Och vara trevlig i största allmänhet, hur det nu ska gå till.

Fast annars är det rätt bra, det är ju snart jul.

Andra bloggar om: , , , ,