Blåsigt

Efter en mycket slapp helg och ytterligare några slöa dagar kom jag idag äntligen iväg på en tur, jag tog med mig stavarna och travade iväg i blåsten.

Blåsten stör mig inte så mycket, förutom en sak. Min näsa producerar en massa snor. Och med händerna upptagna med stavar blir det inte lätt att hantera flödet.

För att kompensera mitt dåliga promenerande tidigare i veckan förlängde jag min runda lite idag.

Det blev 7,9 kilometer på en timma och elva minuter. Full statistik på Sports Tracker.

Andra bloggar om: , ,

Migrationsverket tror inte på mångfald

Jag blev i dagarna ombedd att hjälpa till med en elektronisk ansökan till Migrationsverket. Jag trodde att det skulle ta några minuter men blev sittande i några timmar.

Bakgrunden är att man via en webbtjänst ska skicka in ansökan och bifoga ett antal elektroniska kopior. Ansökan i sig består av åtta steg med en massa fält att fylla i. Det handlar om bakgrunds- och personuppgifter och på den sökande och dennes medsökande familj.

Att fylla i alla uppgifter är inte så avancerat men det tar lång tid att gå igenom alla fält. Sedan kommer man till det steget då de elektroniska kopiorna ska bifogas till ansökan. Då visar det sig att storleken på bilagorna är begränsad. I sig inget konstigt men det är först nu man får besked om begränsningens storlek.
Så jag var tvungen att göra om samtliga kopior då de var för stora. Och självklart tappade webbläsaren kontakten med webbtjänsten under tiden jag jobbade med dokumenten.

Ok, inte så roligt men inte helt oväntat, så jag börjar om. Fyller i alla fält ännu en gång. Börjar bifoga filer. Då kraschar webbläsaren.

Nu svär jag lite över livet jävlighet. Men jag rensar webbläsarens cashminne och temporära filer och börjar om. Härdad som jag är av ett arbetsliv med IT.

Ok, åter fyller jag i alla fält. Ännu en gång bifogar jag filer. Allt går bra. Och så klickar jag nästa när alla filer är bifogade. Då kraschar webbläsaren igen.

Nu svär jag inte lite, nu svär jag så det osar. Jag dunkar näven i bordet så skärmbilden fladdrar. Folk som befinner sig i rummet med mig beslutar sig för att göra ärenden någon annan stans och försvinner snabbt.

Jag går i mitt huvud igenom vilka problem det kan finnas med webbläsaren Internet Explorer på Windows 7 som orsakar mina problem. Den listan blir snabbt väldigt lång. Jag beslutar mig då för att hitta en alternativ lösning.
På datorn finns webbläsaren Chrome installerad. Jag startar den och klistrar in länken till Migrationsverkets webbtjänst i adressfältet. Chrome kan inte ens ladda sidan. Absolut inget händer!

Så jag laddar hem webbläsaren Firefox och installerar den. Klistrar åter igen in adressen i adressfältet och möts av en dialogruta som informerar mig om att tjänsten endast fungerar med Internet Explorer. Men det är just det den inte gör fräser jag åt skärmen.

Så efter ytterligare lite funderingar börjar jag undersöka datorn jag sitter vid. Jag upptäcker då att jag sitter vid en 64-bitars Windows. Så då börjar kugghjulen snurra in i min skalle. Jag har startat webbtjänsten via en länk i ett mail. Och självklart startas den för Windows förvalda webbläsaren då, och det är en 64-bitars Internet Explorer.

Jag letar rätt på 32-bitars Internet Explorer. Klistrar in adressen i adressfältet och startar om med att åter igen fylla i alla fält, bifoga alla filer och med andan i halsen klickar jag på knappen som vid senaste försöket kraschade webbläsaren för mig. Nu fungerar det! Snabbt gick vi vidare och betalade anmälningsavgiften.

Så Migrationsverket stödjer inte alla webbläsare, bara Internet Explorer. Men inte ens alla versioner av Internet Explorer fungerar.
I det mail som kommer med länken till webbtjänsten står det inget om något systemkrav. Det står heller inget i det mailet eller i början av webbtjänsten om storleksbegränsningen av de bifogade filerna, det får man upptäcka själv när man väl är där på steg sex eller sju.

Det vore bra om en myndighet tog till sig följande punkter:

  • Det finns flera webbläsare än Internet Explorer i denna värld (och andra operativsystem än Windows).
  • Det vore smart att skicka med systemkrav när man skickar ut en länk till en webbtjänst.
  • Man kan i början av webbtjänsten informera om de olika stegen och vad som ställs för krav på bifogade filer, typ storlek och filformat, så man kan förbereda sig utan att fylla i en massa uppgifter som går förlorade.
  • När det gäller förlängningsärenden som det nu gjorde borde det väl räcka med personernas svenska personnummer, eller möjligtvis deras passnummer? Ni har redan kopior på deras pass och personliga handlingar, och det uppehållstillstånd som ska förlängas har ni själva utfärdat.

Ett intensivt veckoslut

Det blev ett intensivt veckoslut med två julmarknader och en resa till Örebro.

Redan på fredagen började vi med att besöka Jul på Slottet i Vadstena. Vi köpte en massa onödiga godsaker med oss hem. En av oss som inte kämpar med att gå ner i vikt passade på att provsmaka allt, minst en gång.

Senare på kvällen åkte vi iväg till Örebro och blev stående i en lång bilkö i en halvtimma medan polisen ledde om trafiken efter en dödsolycka. Med mängder av blåljus och radion som hela tiden avbryter musiken med trafikmeddelanden är man en väldigt liten trafikant som tar det väldigt försiktigt resten av vägen.

På söndagen lämnade vi Örebro för att ta oss hem och besöka Adventsmarknaden på Gripenbergs gårdsbutik. Där var det full fart och mamma öste ut provpåsar med potatis till besökarna.

Sedan avslutades helgen med shopping på IKEA och City Gross. Så man var bra trött när kvällen väl kom. Tur att man får gå till jobbet på måndagen och vila sig lite.

Andra bloggar om: , , , ,

En kall promenad

Dagens promenad var lite kylslagen, det har börjat nypa i kinderna när man är ute på kvällstid. Jag gick med stavar idag och det kändes bra för ryggen.

Det blev en lite annorlunda runda för att bryta av, men cykelbanan bakom Svelviksvägen var lika jämn som en nyplöjd potatisåker och dåligt belyst så det blev många snedsteg under den sträckan, så den kommer jag att undvika framöver.

Jag gick 5,18 kilometer på 45 minuter, fullständig statistik på Sport Tracker.

Andra bloggar om: ,

På besök hos Kontor-X

Åkte till den stora staden Linköping idag för att besöka Kontor-X på deras IT-dagar.

Jobbmässigt var det en givande dag med en massa nyttig information, men kostmässigt var det en katastrofdag.

Till lunch bjöds det bland annat potatissallad. Knappast en bra kost för mig. Och eftersom jag har taskig moral och dålig självkontroll kom jag till den exceptionellt dåliga slutsatsen att eftersom dagen redan var förstörd kostmässigt gjorde det nog inget att jag tog en morotskaka till kaffet efter maten. Och av bara farten slank det ner en liten kexchoklad och en eller två After Eight.

Resultatet blev en sockerkick som hette duga. Jag gick på högvarv och tyckte allt säljarna sa till mig var briljant så jag blev översvallande positiv.
På vägen hem dundrade jag ut på motorvägen med radion på ful volym och mådde oförskämt bra. Jag mådde så bra att jag beslutade mig för att alla former av sockerdiet omedelbart var avslutade.

Men när jag svängde av motorvägen vid Mantorp kraschade jag från min sockerkick och all min energi ersattes med en pulserande huvudvärk. Grinigt beslutade jag mig för att aldrig mer äta choklad (hahaha).

Andra bloggar om: , , , , ,