Ett kambodjanskt fängelseporträtt av Vann Nath

Ett kambodjanskt fängelseporträttBoken är en stark ögonvittnesskildring från Kambodja under de röda khmerernas våldsamma styre av landet. En tid då människor fördrevs från sina hem och levde i misär. En tid då människor fängslades och dödades utan att veta varför.

Författaren hamnade i det ökända fängelset S-21 där tusentals kambodjaner torterades eller klubbades till döds. Författarens namn stod på en av fängelsets alla dödslistor men hans liv räddades av en markering av en röd penna, bara för att han hade en konstnärstalang. Och regimen ville ha konstnärliga hyllningar av sin ledare Pol Pot.

Boken genomsyras av osäkerheten att inte veta vad som ska hända, det alltid närvarande våldet och döden.

I slutet av boken efter att regimen har fallit och de sista fångarna rymt, de enda fångarna som överlevde detta helvetesfängelse, upptäcker jag att jag saknar något i berättelsen. Det finns inget hämndbegär, inget hat hos de överlevande.

Författaren själv nämner att han inte hatar. Han är mer intresserad av att få svar om vad som hände i landet och bevara berättelserna om vad som har hänt till kommande generationer.
Författaren hänvisar till sin buddistiska tro att den som gjort ont i livet kommer att straffas för det i samband med sin död. Och den rättvisan nöjer han sig med.

Andra bloggar om: , , , ,

Kraschad av Fredrik Virtanen

På två dagar läste jag igenom Fredrik Virtanens bok Kraschad, boken om hans katastrofala börsäventyr där han förlorade en million kronor.

Det är en öppen och personlig bok som ger inblick i en persons självbedrägeri, förhoppningar, ångest och självömkan. Med rasande fart rör sig författaren mellan sina barndomsminnen från Motala till detaljnivå på vilka webbsidor han stirrat sig blind på och handlade på under tiden pengarna gick förlorade.

I boken beskriver författaren alla de beslut han tog, alla varningssignaler han valde att inte se.  Men hans öde beskriver även en nutidshistoria som vi alla har upplevt, lever i nu och kommer att leva med i framtiden, det ser PPM till.

Boken är full av citat från mängder av experter som genom åren stått i TV-studios och gett råd som lett till att människor har tagit katastrofala ekonomiska beslut. Och författaren misstänker i boken att alla dessa experter från banker och investeringsrådgivare har en gemensam agenda gentemot den lilla investeraren, eller så är de bara amatörer. Och kanske har han rätt.

Boken är helt klart läsvärd, oavsett om man är intresserad av aktiemarknaden, eller som jag helt ointresserad.

Mitt i semestern

Jag har det alldeles utmärkt just nu. Jag är mitt i semestern och har lika mycket ledigt kvar som jag precis förbrukat. Så nu är allt med jobbet glömt och det är långt kvar tills ångesten inför första arbetsdagen sätter in.

Jag är dock lite småmissnöjd med vädret. Inte för att jag är ett solfreak som gillar att hänga på stranden under semestern, men allt regnande och blåst blir lite tjatigt i länden. Det får gärna komma några dagar i rad när det inte regnar eller blåser halv storm.

Så här i semestertider har jag inte jagat någon viktnedgång med mina vanliga promenader, men igår ställde jag mig på en våg och upptäckte att ytterligare ett kilo har försvunnit. Nu är det bara ett kilo kvar till målvikt.

Andra bloggar om: , , ,