Ett öde värre än döden! Eller något sådant

Jag har upplevt en smärre katastrof i mitt liv. Min viktigaste dator har åkt i golvet. Det var en ren och hemsk olyckshändelse. Jag hade lagt min dator på laddning men var stressad då jag skulle iväg på ett möte och sprang in i rummet för att hämta en viktigt papper jag glömt.
Och självklart snubblade jag på sladden till datorn. Jag var inte längre från datorn än att jag hann sträcka ut min ena hand i ett desperat försök att fånga datorn när den gled ner mot golvet. Men jag lyckades bara känna datorns kalla plast mot mina fingertoppar innan den föll med ett brak i golvet.

Datorn var självklart igång så hårddisken var aktiv.

Direkt när jag lyfte upp datorn från golvet tänkte jag att den kanske hade klarat sig. Visserligen hade tangentbordet gått sönder, men datorn var igång och reagerade när jag rörde musen.
Så jag lät datorn stå på, gick på mitt möte.

Väl hemma igen kopplade jag in en USB-disk och tankade ut den data som jag ännu inte hade någon backup på. Det var inte mycket för det mesta jag gör hamnar på en extern disk eller ett lagringsutrymme ute på Internet direkt.
Så här i efterhand inser jag att jag missade en viktig sak, jag tog inte ut någon lista på de program jag hade installerade på datorn. Det är en funktion som stöds av Ubuntu men jag missade att göra det. Något som jag ångrat bittert de senaste dagarna när jag jobbat med att få igång en reservdator.

Nåväl, när jag sparat all viktig data startade jag om den ännu fungerande datorn. När den startade upp möttes jag av det tråkiga beskedet att det inte gick att hitta något media att starta på. Med andra ord, hårddisken gick inte att läsa.

Jag startade datorn med en så kallad boot-skiva så jag kunde köra den, men nu när jag försökte läsa från hårddisken fick jag bara en massa fel. Operativsystemet ville inte kännas vid att det satt en hårddisk i datorn.

Så det var bara att inse att det var dags att hitta en ersättare. Jag hade en lite äldre dator liggande som har problem med gångjärnen till skärmen men i övrigt fungerar utmärkt. Så jag startade upp den och installerade ett nytt operativsystem på den, läste in alla mina sparade filer och kände mig rätt så nöjd.
Tills det var dags att börja arbeta med datorn.

Massor av program jag använder mig av måste installeras manuellt, till det kommer en massa plug-ins till dessa program. Att starta med en ny dator känns som en evig uppförsbacke. Varje gång jag ska jobba med ett projekt saknar jag ett program eller så kan programmet inte hantera filen för det saknar en plug-in eller modul.
Hade jag tänkt mig för hade jag kunnat återskapa de flesta installerade program med mer eller mindre endast två kommandon.

Men jag får väl vara glad att jag har mina filer kvar.

Och en trasig dator innebär väl att man måste köpa en ny? Eller hur?
Vad finns det för läckerheter ute på marknaden nu?

Försäkringsbolag och kött

Jag har en livförsäkring i Trygg-Hansa som min mamma skaffade när jag var barn, sedan har den uppgraderats stegvis genom mitt liv. Nu har jag som en vuxen man en livförsäkring som inget försäkringsbolag är villig att matcha, inte ens Trygg-Hansa kan erbjuda mig en liknande försäkring om jag försöker teckna en ny försäkring idag.
Så jag har en riktigt bra försäkring.

Men nu har jag fått problem. Jag har fått två räkningar för samma försäkring. Och oavsett hur bra försäkringen är tänker jag inte betala den två gånger.

Jag har skickat ett mail till Trygg-Hansa med en fråga vilken av de två räkningarna jag ska betala. Men efter en stund fick jag ett autosvar att det var minst två veckors svarstid på mail och om mit tärende brådskade borde jag chatta med dem istället. Så jag gissar att jag kommer att jaga Trygg-Hansa imorgon.

Jag ser även att ett företag har märkt en massa kött från olika länder som svenskt kött. Det gör mig lite sur.
Det är inte så att jag tror att kött från andra länder är dåligt kött, men om man nu ska arbeta med märkning av kött ska det vara trovärdigt.

Jag har tidigare blivit förbannad när en massa köttprodukter som dök upp på marknaden med hästkött. Jag har inget emot hästkött, jag är uppvuxen med att äta hästkött. Men det har alltid varit tydligt vad det har varit för kött. Att lura konsumenter är fult.

I Sverige ställer vi hårda krav på köttproducenter. Vi kräver att de deklarerar alla steg i sin produktion med en massa kontroller från olika myndigheter. Det kostar självklart en del pengar. Och det syns på prislappen på svenskt kött. Men det innebär även att vi vet som handlar kött vet hur köttet är producerats.

Jag hoppas att det företag som felmärkt kött försvinner från marknaden så de inte kan fortsätta lura konsumenterna som väljer att köpa svenskt kött.

På fyra hjul

På vägen till jobbet passerar jag en bil med lite annorlunda utseende. Ägaren har satt på ett par annorlunda fälgar på bilen. Det har verkligen gett bilen ett annorlunda utseende. På just den här bilen har man satsat på breda däck. Verkligen breda däck som sticker ut från sidan på bilen.

Det finns många sätt att förändra stuket på en bil. Den vanligaste familjebilen kan plötsligt göra ett häftigt intryck med rätt sorts fälgar. Samtidigt kan bilen bli skrattretande löjlig med fel sorts fälgar. Att sätta enkla plåtfälgar med rostfläckar på en ny blänkande bil ser verkligen bleklagligt ut. Men att smälla på de fetaste och dyraste blänkande fälgarna på en gammal rostig bil ger samma tråkiga intryck.

Jag har drömmar om att min framtida bil ska vara utrustad med fälgar med inbyggda lampor som avger ett skimrande blått ljus på nätterna. Jag kan se hur jag glider fram genom vinternatten med ett spöklikt ljus runt däcken på min bil.

Drömma kan man alltid göra men ibland måste man ha kompetens för att göra rätt val. Det finns bra platser på internet för att skaffa fälgar till sin bil. Men att köpa fälgar är bara en del av det hela, ibland behöver man tips om hur man underhåller sina fälgar, vilka regler som gäller när man byter fälgar till nya dimensioner. Allt kan man hitta på billiga fälgar.se där det finns en samlad kompetens. För när man gör en investering som faktiskt blir fyra investeringar på en gång eftersom bilen behöver fyra fälgar, vill man göra ett bra köp, med både rätt pris och rätt val.

Annorlunda fälgar

En lite annorlunda bil jag passerar på väg till jobbet

Backdäck

Detalj med bakdäcket på bilen

Slut på semestern

Så var det då dags att börja jobba igen. Det var inte speciellt svårt att komma upp på morgonen. Alla rutiner gick igång som vanligt och jag kom iväg till jobbet i god tid.

Men de sista stegen uppför trappen vid jobbet var tunga. Det kändes nästan lite ödesmättat att veta att sommarledigheten nu var slut.

Mitt rum såg nästan ut som vanligt. Även om det var ovanligt välstädat eftersom jag städade innan jag gick på semester, men jag har nog snart fyllt upp mitt skrivbord med papper och kartonger igen.

Det bästa med att vara tillbaka på jobbet är kafferasten.

Slipsknut

Jag kom ihåg hur man knyter en slips.

Jag har snälla grannar

För flera veckor sedan fick vi besked om att avloppet i vårt hus skulle renoveras och att vi inte fick använda avloppet under dagtid när arbetet pågick. Så vi planerade vår frånvaro för att inte behöva vara hemma när jobbet pågick.

Jag har under veckan bara varit hemma ibland för att hämta posten. Och jag har varit förvånad över att det inte har märkts något av arbetet som pågick i källaren.

I fredags pratade jag med en granne och fick reda på att jobbet har skjutits fram flera veckor. En ny lapp hade lagts ut i våra postlådor men vi hade tydligen missat den.

Idag hade en av våra grannar placerat sin lapp med den nya tiden i vår postlåda och ringat in den nya tiden med en penna och skrivit OBS med stor stil. Så vi inte ska missa den.

Andra bloggar om: , ,