Fler fejkad mail från SEB

Jag har tidigare nämnt bluffmail som utger sig att komma från SEB. Nu har det trillat in ytterligare ett, men den här gången är det inte lika elegant.

Texten har en dålig svenska, layouten med logotyp är inte lika genomarbetad den här gången. Förra gången skulle man svara på mailet och då svarade man på en annan adress än vad som stod som avsändare. Den här gången ska man klicka på en länk som leder till en sida under ett kinesiskt oljeföretag. Jag har inte kontrollerat om sidan fortfarande existerar.

Den här gången var det ett rått och kantigt försök att fiska efter bankuppgifter.

Som alltid, din bank eller kreditkortsföretag kommer aldrig att skicka dig mail som på något sätt ber dig bekräfta dina uppgifter. De har alla dina uppgifter de behöver.

SEB mail bluff

Senaster mailet riktat mot SEB:s kunder. Dålig svenska och layout lurar förhoppningsvis ingen.

Drummer boy

Jag avslutade helgens ledighet på ett perfekt sätt. Jag besökte Ö&B i Skänninge och hittade en trumma för tio kronor. Jag slog självklart till direkt och åkte raka vägen hem till syrran och överlämnade trumman till mr F. Han blev jätteglad och började trumma på den direkt.
Jag är inte säker på att min syster blev lika glad. Om inte annat kanske hon tröttnar på trummandet efter ett tag. Men det är lugnt för jag har mina ögon på en trumpet och en saxofon.
Det är jätteroligt att vara morbror!

Mr F med sin trumma

Mr F trummar på

Andra bloggar om: , ,

Polisens intressanta taktik

Idag hämtade jag min pappa och körde honom för att veckohandla. Vi åkte som så ofta in till Motala och eftersom de har en ny förbifart med en ny bro åkte vi den vägen. Precis i slutet av bron, som är tvåfilig, stod en polisbil i vänstra körfältet med blinkande blåljus.

Först trodde vi att det hade hänt en olycka men när vi kom närmare insåg vi att det var en nykterhetskontroll. Polisbilen var parkerad på ett strategiskt ställe där den inte syntes vid avfarten innan och det fanns ingen väg att undvika den. Bilarna som stoppades vinkades in och fick parkera bakom polisbilen så de inte hamnade mitt i trafiken.

Nu blev det sådan kö vid kontrollen så vi vinkades förbi utan att jag fick blåsa. Eller ge dem beröm för deras smarta strategi.
För jag tycker att nykterhetskontroller är bland det viktigaste polisen kan arbeta med i trafiken. Och desto smartare strategier de använder sig av för att hitta onyktra förare desto gladare är jag.

Paj

Efter jobbet lånade jag pappas bil och åkte hem till mamma. Hon hade ingen fungerande TV.

Så jag stängde av den digitala mottagaren och nätverksutrustningen. Räknade till tio och startade nätverksutrustningen igen. Sedan väntade jag i två minuter så jag var säker på att all trafik var igång igen innan jag startade den digitala mottagaren igen. Och sedan fungerade TV:n igen.

Mamma var glad och bjöd på hemgjord skaldjurspaj innan jag åkte hem.

En riktigt lyckad dag.

Andra bloggar om: , , ,

Boken Knutby-koden

Knutby-kodenEn del böcker trillar man på av en ren händelse. Det här är en sådan bok. Jag besökte mitt bibliotek förra fredagen för att hämta en bok jag bokat. Men min bokade bok fanns inte på plats och för att ha något att läsa under helgen gick jag runt och letade efter något annat. Jag fick syn på boken Knutby-koden av Eva Lundgren i hyllan och tänkte att det där var länge sedan, och den där Sara ser man på stan ibland. Så jag lånade hem boken.

Det är en mycket intressant bok om händelserna i Knutbys Filadelfiaförsamling som eskalerade med mord och mordförsök år 2004. Men det är även en intressant bok om religiös indoktrinering, sektmentalitet och masspsykos. Den är tyvärr ensidigt berättad av Helge Fossmo, det hade varit ännu bättre om även Saras deltagit i boken och deras två historier kunde ställts mot varandra och prövats.

Boken målar upp bilden av en församling som bit för bit verkar tappa förankringen i verkligheten och ser sig själva som Guds utvalda. Och på något sätt leder detta till ett högmod som innebär att om man är utvald och ren begår man inga synder, oavsett vad man sysslar med. Detta verkar ha lett till att man knullade runt till höger och vänster i församlingen och att dö, “kallas hem till Gud”, är något helt naturlig. Oavsett om det är Gud själv som kallar hem eller om någon annan i församlingen som ger Gud en hjälpande hand.

Eva tolkar Helges berättelse, fyller upp med information från andra personer och från skrivna texter. Hon har gjort ett gediget bakgrundsarbete och håller historien levande genom hela boken.

Andra bloggar om: , , , ,

Boken Nya Författarskolan

Nya författarskolan av Göran HäggÄven om jag själv inte drömmer om författaryrket är jag nyfiken på hantverket och boken “Nya författarskolan” av Göran Hägg ger en inblick i yrket.

Boken jag läste är en uppdaterad nyutgåva, och originalutgåvan byggde på en artikelserie. Lite märks det på några av kapitlen som mer påminner om tidningsartiklar i sina former än ett bokkapitel, men boken förlorar inget på det. Eftersom boken spänner över många delar av författarskapet som den stora frågan om man har en talang, till det mer jordnära, om hur man tar betalt och överlever som författare, fungerar de blandade formaten på kapitlen.

Göran har inte en överdriven positiv syn på författarskapet. Här finns inte attityden att alla har talangen gömd inom sig. Snarare är Göran lite cynisk i sitt synsätt på författarskapet och hela branschen. Vilket ger en tyngd i boken, den är inte skriven för att säljas genom att föda egon på talanglösa människor.

Boken går igenom flera olika berättartekniker. Och genom hela boken finns exempel på klassisk litteratur för att visa på de olika stiltyperna.

Så om man aspirerar på att bli författare eller bara är nyfiken på hur det går till är det här en utmärkt bok att läsa.

Andra bloggar om: , ,