En dag i Norrköping

Det var min tur att vara ledig en klämdag idag, efter att jobbat den senaste klämdagen. Då passade jag och Charmaine på att ta en sväng in till Norrköping för att besöka Arbetets museum.

Vi tog bussen från Vadstena och sedan tåg från Skänninge hela vägen till Norrköping. Det är ett bekvämt sätt att resa och man hamnar mitt i centrum av Norrköping, det var bara att gå några meter för att sedan hoppa på en spårvagn för att åka den sista biten in till kommersen Norrköping.

Vi tog oss till museet i Strykjärnet och tog hissen upp till översta våningen. Där avnjöt vi två fotoutställningar innan vi gig ner i trappen våning för våning och tittade på alla utställningar.

När vi lämnade museet och började gå mot centrum sa Charmaine till mig att hon drömt om vårt besök. Jag frågade om hon menade att det var en déjà vu känsla, men hon hävdade att hon sett exakt vad vi upplevt dagar innan. Det var inte bara en känsla utan en direkt återgivning av hennes dröm.

Det här är inte första gången hon försöker övertala mig om att hon har någon form av medial mottagning. Vi ar flera gånger tidigare varit och besökt platser i Sverige och min fru har hävdat att hon sett vårt besök i förtid.
Jag själv är alltid en skeptiker. Jag gillar logiska och naturliga förklaringar till det som sker runt om mig. Samtidigt som jag försöker hålla ett öppet sinne till det ologiska som ändå sker.

Det finns alltid någon som har upplevt något annorlunda eller tror sig vet mer än vad vedertagen vetenskap kan bevisa. Och jag personligen vill verkligen inte säga mot dem även om det inte ligger inom min personliga sfär att tro på vad de tror.

Så min fru tror hon ser vad som ska hända i framtiden, andra försöker spå in i framtiden. Jag har andra släktingar som läser sitt horoskop mer eller mindre varje dag Det är fullt möjligt att någon besöker en så kallade spådam för att få hjälp att spå tecken. Och jag som supertekniker kan välja att inte tro på någon av dem eller så behåller jag ett öppet sinne och lyssnar på alla som tror sig veta vad som ska hända.

Andra bloggar om: , ,

Ledig dag

Det är bra härligt med en ledig dag. Och vetskapen om att jag kommer att vara ledig i ytterligare tre dagar gör inte läget sämre.

Vi inledde dagen med en sovmorgon och så blev det städning av hela lägenheten. Det går fort när man är två som delar på jobbet. Men jag fick rengöra köksfläkten. Det borde jag göra oftare. Det är otroligt vad fett som fastnar i den. Men nu är den ren och fin igen.

En liten fjäder

På mitt jobb fick vi i veckan problem med en hållare för pappershandukar. Hållaren är av modellen att det sitter en rulle med papper i den och man drar papperet rakt ner så klipps det av en bit papper i lagom storlek. Men helt plötsligt vägrade hållaren att klippa av papperet. Den blev till och med så besvärlig att det inte gick att dra ut papper över huvud taget.

Vi öppnade hållaren för att försöka lista ut vad som hänt. Det gick rätt så snabbt att hitta problemet. En liten dragfjäder i ena hörnet av klippautomatiken hade gått av. Resultatet var att klippfunktionen inte drogs tillbaka efter att den klippt av en pappersbit. Istället föll delen ner mot valsen som matade papperet och kilades fast där. Av märkena att döma hade flera toalettanvändare försökt mata ut papper genom att kraftigt snurra på en liten ratt som finns för ändamålet. Men resultatet hade bara blivit att matningssystemet kärvat ihop än mer, tills det slutligen brustit och små plastbitar börjat lossa lite överallt i hållaren.

Det slutade med att en rådig städerska listade ut hur man kunde dra pappersbanan förbi klippautomatiken. Så nu kan vi torka händerna igen även om vi får dra av papperet manuellt mot den tandade kanten.

Tänk att en liten fjäder kan ha en så avgörande roll. Fast det är klart, fjädrar dyker upp lite överallt runt om oss. I lås, kopieringsmaskiner, ventiler, pumpar,fästingplockare och tätningar. Fjädrar I alla dess former har stor betydelse för att vi ska få vår vardag att fungera.
Tittar man på en klassisk dragfjäder så ser den inte så avancerad ut. En enkel spiral av fjäderstål. Fast tar man lite ståltråd och försöker få till en snygg fjäder upptäcker man snart att det inte är så enkelt och då jobbar man ändå inte med ett besvärligt fjädermaterial. Så tillverkning av fjädrar överlåter jag åt proffs som Spiralspecialisten.se.

Förkylningen hänger i

Min förkylning hänger envist med. Varje gång jag tror den är på väg att bli bättre börjar jag hosta igen, och halsen gör ont. Och jag slutar inte förvånas av hur mycket snor som ryms i en näsa.

Det blir inte bättre av att jag sitter i drag på jobbet. Dels drar det från fönstret i mitt rum och dels har vi fått ny ventilation på jobbet som blåser för fullt.
Idag drog jag ner solskyddet och drog för gardinen för fönstret, så nu drar det inte på min vänstra sida längre. Imorgon ska jag ta mig tusan tejpa för ventilationen också.

Annars kan jag bara konstatera att leva två på en lön är förödande. Pengarna bara rinner iväg snabbare än de kommer in. Jag får snart börja leta burkar att panta för att få allt att gå ihop.

Regndag

Vi tog en sovmorgon idag och vaknade till ett fruktansvärt tråkigt regnväder. Så för att få dagen att gå tog vi oss en tur till Örebro.

På vägen dit kunde jag konstatera att vägen hade byggts om på vissa sträckor sedan förra resan för nästan ett år sedan. Men de sämsta sträckorna var precis lika dåliga som sist.

Väl framme i Örebro gick vi runt i regnet på nästan folktomma gator. Vi besökte några av galleriorna i centrum. Och jag upplevde att flera affärsytor stod tomma, både i Vågen och Krämaren, fast värst var det nog i Krämaren. Går det dåligt för handeln i centrala Örebro?

Planen var att vi skulle besöka katolska församlingen i Linköping på kvällen så vi tog riksväg 51 när vi lämnade Örebro. Det ledde oss förbi Hjortkvarn och den trevliga glassbaren Gó glass. Idag kände vi inte för att äta glass utan nöjde oss med en kopp kaffe, men vi får nog ta vägen förbi senare i sommar för att testa deras utbud.