Auri – för människor?

Min pappa hade fått en lapp med texten SOS i stor röd stil. Det visade sig vara en lapp från ett företag som säger sig syssla med insamling till hjälpande människor.

Jag har alltid en skeptisk inställning till insamlingar, det finns alltför många samvetslösa människor som inte tvekar att utnyttja våran vilja att hjälpa våra medmänniskor i nöd. Så jag tog lappen från min pappa och började kolla upp företaget.

Överst på lappen finns en adress till en webbsida och en e-postadress som inte använder samma domän som webbsidan. Det ser direkt tveksamt ut. Och när jag surfar till webbadressen finns det ingen webbsida där. Och när jag kontrollerar vem som har registrerat domänen får jag beskedet att den är till salu. Så seriösare än så var de inte.

Det står ett organisationsnummer tryckt på lappen. Och det är ett äkta nummer. Enligt företagsregister går det till ett företag som har samma namn som finns tryckt på lappen. De ska enligt uppgift syssla med städning av lägenheter och villor åt privatpersoner, samt samla in donationer för fattiga barn från Baltikum. Som binäring sysslar man tydligen med partihandel av byggmaterial.

Och ingen blir väl överraskad när Svensk insamlingskontroll inte har tilldelat det här företaget ett så kallat 90-konto?

Sedan har andra reagerat förut så det finns en del i pressen om dessa insamlingar, Skövde Nyheter, NA, Knyt.se, Värmlands Folkblad, ekuriren.se.

Okej, jag kan inte säga att det här är en bluff, för jag vet inte hur mycket av det insamlade som faktiskt omsätts till bistånd och hjälp. Men vill man hjälpa människor i nöd finns det bättre sätt att göra det på, det finns organisationer som inte har några vinstintressen som gör samma insamlingar där du kan vara säker på att stödet går till de utsatta.

SOS för människor

Lappen jag hittade i min pappas brevlåda

Andra bloggar om: , , ,

Ditt personnummer finns ute på Internet

En kollega kom förbi och berättade att han fått ett samtal från ett 031-nummer där säljaren frågade om han visste att hans personnummer finns tillgängligt på Internet. Min kollega blev misstänksam och avslutade samtalet direkt. Vilket var helt rätt av honom.

Låt oss börja med ditt personnummer. Ja det finns tillgängligt på Internet. Ditt personnummer är en offentlig handling och kan inte döljas.

Företag som ringer upp dig och vill sälja en tjänst som skyddar ditt personnummer kan inte göra det. De kan inte rensa Internet från publicerad information och de kan inte hindra att tjänster beställs i ditt namn över internet. De är en bluff!

Men det finns ett sätt att skydda sig. Och den är gratis!

På UC AB som är Sveriges största affärs- och kreditupplysningsföretag kan du registrera ditt personnummer och spärra det för köp i internetbutiker. Företag som är anslutna till tjänsten slår upp ditt personnummer vid ett köp och ser att du har en spärr. De kommer då inte att genomföra köpet.
Vill du genomföra ett köp/beställa en tjänst i en internetbutik kan du tillfälligt inaktivera spärrtjänsten och genomföra ditt köp.

Tjänsten har en tydlig brist. Alla e-handlare är inte anslutna till tjänsten. Så du är inte helt skyddad.

Värmen gör något med folk

Det ringer inte mycket till vår helpdesk under de här semesterveckorna. De samtal jag fått är få men något, låt oss säga konstiga. Det verkar som värmen slår mot folks förstånd.
Det är samtal från personer som efter en fem minuter ensidig dialog drar slutsatsen att det inte var mig de skulle prata med och avslutar samtalet utan att jag behöver säga något. Eller personer som inte lyckas logga in då de har glömt vad de heter (ja just det, jag har ju gift mig och bytt namn).

Vinnaren är än så länge personen som ringde till mig och klagade på att det inte har gått att ringa IT-support på flera dagar. Lite förvånad svarade jag att jag bemannat telefonen de senaste fyra veckorna och andra har nått mig utan problem. Så jag frågade vilket nummer personen använt de tidigare försöken och fick till svar att “det vet väl inte jag”.

Men jag klagar inte, även jag som har möjlighet att sticka in huvudet i en klimatkontrollerad datahall med stadiga 21 grader känner av värmen och får lätt huvudvärk när jag inte ser till att dricka ordentligt. Så jag förstår att personalen ute i verksamheterna som inte kan komma undan värmen blir lite förvirrade ibland.

Andra bloggar om: , , ,

Nostalgiafton med syrrans grabbar

Här i Vadstena är det en så kallad nostalgikväll varje onsdag under sommaren. Då fylls staden av bilar och motorcyklar från olika sekler. Och på senare tid har museijärnvägensföreningen börjat köra rälsbussen efter turlista på mellan två tillfälliga stationer och stationshuset nere vid hamnen.

Det passade perfekt eftersom syrrans äldsta grabb ofta leker tåg och klipper låtsasbiljetter. Så syrran var här med hela familjen för en fika på eftermiddagen och sedan tog vi rälsbussen ner till staden för att leka i hamnparkens lekplats och äta lite glass innan vi promenerade hem igen.

Rälsbussen

Jag och småkillarna på rälsbussen

Jag, en badkruka

Jag erkänner villigt att jag inte ät mycket för att bada på sommaren. Men de senaste dagarna med tropisk värme, solsken och värmevarning från SMHI kände jag att det kunde vara dags att ta årets premiärdopp.

Jag har en stort överskott i min flexbank på jobbet så jag kan om det är lugnt lämna arbetet tidigare på eftermiddagen om det är lugnt. Och gårdagen var lugn så jag for hem redan klockan tre och packade in fru och badkläder i bilen. Ungefär samtidigt började det regna.

Jag tänkte positivt och intalade mig att det nog bara var en lokal åskskur och började åka mot Skänninge och badet i Månsjön. Men regnet tilltog ju närmare vi kom Skänninge. Jag tittade över slätten mot Motala, där sken solen.

Så det blev kursändring mot Motala och hela vägen dit sken solen. Väl framme i Varamobadet började det duggregna. Men vi höll ut och snart tittade solen fram igen. Så jag fick mitt första dopp för året. Det var inte så farligt kallt, helt acceptabelt för att vara Vättern. Charmaine däremot nöjde sig med att vada lite intill strandkanten. Hon tyckte det var lite för kallt i luften för att bada.

Efter doppet blev vi sittande på stranden och tittade på alla andra som badade. Sakta tornade stora mörka moln upp och efter en halvtimma packade vi ihop och lämnade stranden. Lagom till att vi satte oss i bilen började det regna igen. Men jag fick i alla fall mitt dopp.

På kvällen blev det bakning. Frun gjorde Leche Flan och eftersom det då blev en massas äggvita över fixade jag till en plåt med maräng.

Nu är det bara dagar kvar till min semester.

Traditionell SPAM

Även om jag har min e-post bakom flera lager av skydd för virus, phishing och spam trillar det ändå in ett och annat meddelande som faller under en av dessa kategorier.

Just nu trillar det in ett och annat klassiskt spam. Följande två meddelanden är exempel på detta.

Hello Friend,
Li Man-Kiu has a transaction for you. Contact Mr. Li Man-Kiu On ( limankiu_aa@postiXX.at ) For more information.

“CheatingTheOdds” – financial bodies must step into the light!
FREE and SIMPLE! Totally legal

I det andra meddelandet var text en klickbar länk som leder vidare via Google till en reklamsida.

Nu är det inte så troligt att man får folk att reagera på dessa meddelanden. Det är nog få som tror att en okänd Li Man-Kiu har en transaktion väntande. Och klicka på okända länkar som trillar in i e-post har vi lärt oss att inte göra. Eller hur?

Så varför fortsätter denna typ av spam att cirkulera? Svaret är bland annat att en aktiv e-postadress är värd pengar.
En adress vars e-postserver inte svarar att den är ogiltig ger ett poäng.
Om adressen ger ett svar visar det att adressen är aktiv och levande och det ger ett högre poängvärde.

Stora listor med dessa adresser kan sedan köpas och säljas och användas av mindre seriösa personer. Listor med höga poängvärden ger bättre betalt. Då dessa adresser är intressanta att använda i till exempel phishings-attacker.

Just nu är det semesterperiod i Sverige. Det innebär att en massa myndigheter och stora företag enligt sin IT-rutin uppmanar sin personal att skapa så kallade autosvar under sin frånvaro. Så varje inkommit meddelande får ett svar om att mottagaren är frånvarande.

En bra service för kunder/medborgare men även en service för alla dessa spamrobotar som letar efter levande e-postadresser att sälja vidare.

Har man möjlighet är det bättre att låta kollegor till frånvarande personal hålla koll på sin kollegas inkorg och skippa autosvar. Men det är självklart inte alla som har den möjligheten.