Vad är matfinal.com?

Idag på morgonen upptäckte jag ett sms med följande text:

Grattis, du är i final. Stor chans att vinna 10.000 kr på ICA. Bekräfta din finalplats. Klicka här http://matfinal.com/q/….

Jag blir direkt skeptisk när jag ser sådana här saker.

Till att börja med, jag har inte deltagit i någon tävling! Det är lite svårt att tro att jag kan hamna i en final utan att tävla.

Det andra är att ett sms som innehåller en webblänk ger mig ståpäls av obehag. Varför skicka webblänkar till en mobiltelefon? Troligast är att man hoppas att virusskydd och andra skydd som finns på din dator saknas på din telefon.

Jag skulle kunna radera sms:et och glömma allt, men nu är jag en nyfiken typ. Så jag börjar leta på nätet om just matfinal.com.

Till att börja med söker jag efter nummer 0728769147 som har skickat sms:et. Det går inte att slå upp innehavaren på det numret. För ett företag som säger sig vilja dela ut 10 000 kronor i en tävling verkar det bra oseriöst.

Söker man på domänen går det inte att hitta en ägare då det är registrerat via Domains By Proxy. Ett företag vars affärsidé är att man ska kunna registrera sin domän anonymt.

Webbplatsen matfinal.com är drivs på en server hos axbyte.com. Enligt andra källor på nätet finns det även andra ”blinda” webbdomäner som finalplats.com och elektronikfinal.com på samma IP-adress.

På samma adress finns även domänen adstar.se, tillhörande ett företag som säger sig syssla med telemarketing och leads. Ett citat från deras startsida är “På Adstar levererar vi nya privatkunder till dig. Snabbt. Enkelt. Smärtfritt.”.
Deras lilla blå stjärna som används som favoritikon i webbläsaren finns även med som favoritikon på webbplatsen matfinal.com och de andra två domänerna finalplats.com och elektronikfinal.com. Det ser ut att vara mer än en slump.

Favoritikoner

Samma favoritikoner på både elektronikfinal.com, matfinal.com och adstar.se

Med andra ord, varken jag eller någon annan kommer att vinna 10 000 kronor på Ica via matfinal.com!

Så livet är som vanligt, man ska aldrig klicka på okända länkar. Man ska alltid vara skeptisk och låter det för bra för att vara sant är det med all säkerhet för bra för att vara sant.

Jag hittade även mycket bra information på konsumentverket som dessa sms-lotterier: http://www.konsumentverket.se/Lagar–regler/Bluffar/Telefoni/Lotterier-via-sms.

Uppdatering 2014-10-05
Ett nytt sms har dykt upp. Nu ska man ha stor chans att vinna 8000 konor på COOP. Det är samma sorts bluff.

Du är i final, Grattis! Stor chans att vinna 8000 kr på COOP. Bekräfta din finalplats. Klicka här http://www.t5ut…

Andra bloggar om: , , ,