Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Internet

Är Instagram trasigt?

Trasig Instagram ikon

Är Instagram trasigt?

På senare tid har det varit många och högljudda diskussioner om Instagram. Den klassiska portalen för att dela fotografier har plötsligt ändrat strategi och börjat trycka på korta videofilmer enligt den modell som TikTok har haft en så stor succé med.
Samtidigt signalerar man att även bilder ska publiceras i formatet 9:16, alltså anpassas för att kunna visas på helskärm på en telefon. Ett format som inte är vanligt för kameror och nästan inte alls används av fotografer.

Denna förändring kom samtidigt om en ny så kallad algoritm aktiverades på Instagram. En algoritm är vad som styr vad du som besökare ska visas, beroende på vad portalen vill visa för dig och beroende på vad du brukar titta på.

Det Instagram framförallt vill uppnå är att fler ungdomar ska använda produkten. Det beror helt enkelt på att Instagram är beroende av reklamintäkter och reklamköpare vill rikta sig mot en köpstark och trendkänslig publik, alltså ungdomar.

Samtidigt vill man ha en aktiv användarbas som publicerar mycket innehåll och uppdaterar ofta, återigen är det tydligt att man riktar sig mot ungdomar.
Man är inte så intresserad av en proffsfotograf som spenderar timmar med att ta fram en högupplöst landskapsbild en gång i veckan. Det är riktat till fel målgrupp och allt för långsam publiceringstakt.

Därför ser nu stora Instagramprofiler hur deras exponerar kraftigt, trots att de kan ha flera miljoner följare. Små profiler med mindre följarantal får större exponering och alla experter på sociala medier famlar i mörkret när de ska sälja sina expertkunskaper om hur man lyckas på Instagram.

Så är Instagram förlorat?

Nej troligen inte, men det som har varit är historia. Instagram styr över sin produkt och har inga lojaliteter mot stora profiler som har hjälpt till med att göra produkten populär en gång i tiden.

Det som görs nu är hårt riktat mot att öka i en viss målgrupp för att komma åt den reklammarknaden som följer den målgruppen.

Och man måste även komma ihåg att vi i västvärlden tolkar allt utifrån vår horisont, men världen är stor och trender ser inte lika dana ut överallt.
I mitt dagliga arbete pratar jag ofta med tekniker baserade i Indien, när vi har lite väntetid brukar jag fråga dem om hur deras syn på sociala medier är. Och Instagram är mycket stort i Indien, där ser man inte de ändringar som gjorts på senare tid som något negativt, snarare tvärt om. De säger att Instagramprofiler som Kardashiana aldrig har varit så stora i Indien men den gamla algoritmen presenterade ändå deras material till Indiska användare. I och med förändringen försvinner det och de Indiska användarna får en bättre exponering i Indien.

Plattformar som Instagram och Facebook är även på frammarsch i Asien, där tappar de inte marknadsandelar som de gör här i väst. Deras problem där är snarare att de inte finns internettillgång till alla deras potentiella användare.

Själv använder jag Instagram för att lägga ut bilder då och då. Jag är glad att det finns en plats som är välkänd där andra kan se mina bilder.
Jag har anpassat mig efter formatet och ställer in kameran därefter när jag fotar för Instagram.

Det finns flera andra tjänster för att dela bilder, men de har inte samma räckvidd, än.

Det blir spännande att se om Instagram lyckas med sina ändringar eller om det är början till slutet för dem.