Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Att dricka en cola

Drycken Coca Cola är något jag har starka minnen och smakupplevelser med genom åren. Första gången jag smakade en Cola var i min barndom. Jag och min lillasyster fick dela på en burk genom att dricka i var sitt sugrör ur samma burk. Och det var en smaksensation utan dess like som jag minns det.

Sedan dröjde det länge innan jag fick dricka Cola igen. Min pappa hävdade bestämt att det var ett rostlösningsmedel och inget man drack. Det närmsta jag kom på många år var en isglass med smak av Cola.
Men så blev man äldre och började spendera sin egna veckopeng, och då kunde man lyxa till det med en Cola ibland. Och genom åren har det bliv några tusen burkar med denna goda dryck.

Men så började jag kämpa med min övervikt och då försvann alla sötsaker inklusive Cola ur mitt liv nästan helt och hållet. Nu kan det gå månader innan jag dricker en Cola. Men minnet av drycken och dess smak är alltid stark.

Men nu när man vid få tillfällen dricker denna dryck är upplevelsen en besvikelse. Det är aldrig samma härliga smak som man minns och den är absolut inte lika uppfriskande som minnet säger att den ska vara.
Men det inträffar något intressant cirka en kvart efter att man har druckit upp. Då slår ett begär till och man bara längtar efter att fylla på med mer Cola. Och nu säger kroppen att det smakade så där uppfriskande och härligt som reklamen säger. Trots att minnet säger att det inte alls smakade så gott.

Så vad finns det egentligen för ingredienser i drycken som ger sådana effekter?

[tags]cola,minnen,smaker,upplevelser,begär,dryck[/tags]

2 Kommentarer

  1. Kommentar av inläggsförfattaren

    Jan

    Jo, socker är det säkert. Men jag kan äta andra sockerstinna produkter utan att få den där efterkicken.