Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Auri – för människor?

Min pappa hade fått en lapp med texten SOS i stor röd stil. Det visade sig vara en lapp från ett företag som säger sig syssla med insamling till hjälpande människor.

Jag har alltid en skeptisk inställning till insamlingar, det finns alltför många samvetslösa människor som inte tvekar att utnyttja våran vilja att hjälpa våra medmänniskor i nöd. Så jag tog lappen från min pappa och började kolla upp företaget.

Överst på lappen finns en adress till en webbsida och en e-postadress som inte använder samma domän som webbsidan. Det ser direkt tveksamt ut. Och när jag surfar till webbadressen finns det ingen webbsida där. Och när jag kontrollerar vem som har registrerat domänen får jag beskedet att den är till salu. Så seriösare än så var de inte.

Det står ett organisationsnummer tryckt på lappen. Och det är ett äkta nummer. Enligt företagsregister går det till ett företag som har samma namn som finns tryckt på lappen. De ska enligt uppgift syssla med städning av lägenheter och villor åt privatpersoner, samt samla in donationer för fattiga barn från Baltikum. Som binäring sysslar man tydligen med partihandel av byggmaterial.

Och ingen blir väl överraskad när Svensk insamlingskontroll inte har tilldelat det här företaget ett så kallat 90-konto?

Sedan har andra reagerat förut så det finns en del i pressen om dessa insamlingar, Skövde Nyheter, NA, Knyt.se, Värmlands Folkblad, ekuriren.se.

Okej, jag kan inte säga att det här är en bluff, för jag vet inte hur mycket av det insamlade som faktiskt omsätts till bistånd och hjälp. Men vill man hjälpa människor i nöd finns det bättre sätt att göra det på, det finns organisationer som inte har några vinstintressen som gör samma insamlingar där du kan vara säker på att stödet går till de utsatta.

SOS för människor

Lappen jag hittade i min pappas brevlåda

[tags]insamling, stöd, bidrag, hjälp[/tags]