Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Kameror

Batterier

Batterier

Ett urval av batterier

Detta inlägg är en annons för Betteriexperten SE och innehåller annonslänkar.

När man köper en kamera följer det ett batteri, men när man börjar använda kameran inser man snabbt att det är en fördel att ha ett eller flera reservbatterier. Det finns då ett antal olika lösningar man kan välja, var och en med sina fördelar och nackdelar.

Originalbatterier

Genom att köpa batteri från kamerans tillverkare vet man att det kommer fungera bra med kameran.

Problemet är att oftast är priset högt, och tillverkare brukar vara snabba att avsluta batteritillverkningen när en kameramodell går ur produktion och försvinner från nyproduktionsmarknaden. Och en kamera har en bra mycket längre livslängd än vad den har hylltid hos försäljare.

Budgetbatterier

Med tanke på det dyra priset på batterier från kameratillverkaren lockar det att köpa ett kompatibelt batteri från en annan tillverkare. Det här är den billigare vägen att gå, oftast mycket billigare, men den är inte helt riskfri.

Ett budgetbatteri kanske inte ger samma spänning under hela urladdningen, vilket kan ge problem om du använder snabba serietagningar, min Canon EOS M6 Mk II kan till exempel ta 14 bilder i sekunden som snabbast. Om batteriet inte klarar att ge en konstant jämn spänning under en serietagning riskerar man att missa bilder i serietagningen.

Ett annat problem är så klart att video drar mycket batterikraft och budgetbatterier oftast laddar ur snabbare.

När det gäller priset måste man även ta med det faktum att man troligen måste köpa en extra laddare då dessa batterier inte kan laddas i originalladdaren.

Dummybatterier med extern källa

Det finns ytterligare ett sätt att driva en kamera. Med ett så kallat dummybatteri kan man till exempel driva kameran med ett kraftigt USB-powerbank eller via ett vägguttag.

Här är det viktigt att man noga kontrollerar recensioner av det dummy batteri man planerar att köpa, för det säger sig själv att om man kopplar sin köra kamera till ett vägguttag måste man vara säker på att produkten håller en hög kvalité så man inte får sin kamera förstörd.

Man blir så klart mindre stabil med en sådan här lösning. Även om man väljer en powerbank så måste man hålla reda på en kabel och ett löst batteri.
Och kopplar man sig mot ett vägguttag kan man inte flytta sig längre än vad sladden tillåter.

Mitt val

Jag har en blandning av batterier.

Till min Canon EOS M som jag använder till video använder jag ett dummy batteri med en kraftig Powerbank. Kameran sitter i en rigg och är redan osmidig så en extern powerbank gör ingen större skillnad, men den ger mig istället möjlighet att spela in video utan att behöva byta batteri ofta.

Till min Canon EOS M6 Mk II använder jag originalbatteriet och två budgetbatterier.
Jag köpte ett budgetbatteri först för jag hade inte ekonomi att investera i ett extra originalbatteri. Efter några månader följdes det av ytterligare ett batteri från samma tillverkare.

Det jag märker är att originalbatteriet håller laddningen längre än budgetbatteriet. Och om jag ska komplettera med ytterligare batterier i framtiden kommer jag att välja ett originalbatteri, om det fortfarande finns på marknaden då.