Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Betalar du för din musik?

Enligt en artikel i Expressen fick Lady Gaga och hennes låtskrivarpartner 2300 kronor för låten “Poker face” de första fem månaderna musiktjänsten fanns. I samma artikel beklagar sig Dogge Doggelito över de fruktansvärda förhållanden artister lever under idag, medan Alexander Bard konstaterar att det är 2300 kronor mer än de noll kronor de fått av Pirate Bay.

Så då är frågan, betalar du för din musik?

Om du inte gör det, varför?

Och om du gör det, varför?

Jag försöker alltid betala för den musik jag hämtar på Internet. Spotify eller iTunes. Jag vill gärna betala för det jag använder. Och jag vill att artister ska kunna leva på sina talanger. Jag är rätt övertygad om att en framtid där alla laddar ner musik utan att betala för den även innebär att det nyskapande dör och allt vi har kvar är sunkiga Idol-deltagare som sjunger dåliga covers av gamla låtar.

Jag vägrar dock stenhårt att betala för CD-skivor!
Varför ska jag köpa ett plastomslag som omsluter en rund plastbit med en reflekterande metallskiva inbakad? Det är inte det minsta miljövänligt. Och det första jag måste göra för att kunna lyssna på musiken är att rippa samtliga spår till ett digitalt format som passar mina musikspelare.

Och så hoppas jag att artister kan lämna skivbolagen bakom sig och själva ta del av större delen av vinsten från sin musik. Självklart kommer det fortsätta att finnas mellanhänder som tar sin del av inkomsterna från musiken, ingen jobbar gratis.

[tags]lady,gaga,spotify,itunes,musik,betala,ladda ner,artister,musikspelare,Idol,rippa[/tags]

6 Kommentarer

 1. kaka

  Ok, betalningen är inte för framförandet utan betalning för låtskrivandet för en låt.

  Låt oss se:
  Låten tog antagligen (i “arbetstid”) storleksordningen någon dag att skriva.

  1 miljon spelningar på 5 månader kanske betyder 10 miljoner spelningar totalt innan upphovsräddsskyddet går ut. I Sverige, som har c:a 1/100-del av västvärdens innvånare. Så grovt räknat, så med samma system i alla länder skulle hon få storleksordningen 1 miljon i ersättning för några dagars jobb.

  Jag kan inte på något sättt se det som att detta är dåligt betalt. Väldig mycket tvärtom.

 2. Maja

  “Jag är rätt övertygad om att en framtid där alla laddar ner musik utan att betala för den även innebär att det nyskapande dör och allt vi har kvar är sunkiga Idol-deltagare som sjunger dåliga covers av gamla låtar.”

  Hur resonerar du då? Om något skulle det väl vara tvärtom?

 3. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  Maja: Jag tror att om människor med talang inte kan leva på sin talang, låtskrivare eller musiker, kommer de heller inte att producera.

 4. Gibbo

  Bra sagt! Musikerna måste få betalt för sin musik, men däremot är jag mindre förtjust att betala snikna musik (och film) bolag som gör att allt kostar så mycket mer i EU än vad det gör i USA. En shop för hela världen, med samma pris! Tills dess köper jag min musik på iTunes USA med presentkort! Steg för steg instruktion för hur du gör finns här: http://iTunes-GiftCards.com/FAQ

 5. Gibbo

  det skulle stå FAQ i slutet på adressen där.

 6. Anonym

  Folk har lätt att kritisera musikers musik som “lätta arbeten” när det i själva verket ligger väldigt mycket investering i bakgrunden för att framföra produkten. Och nu talar man inte om skivproducering utan i själva verket om investeringen från allt till instrumment, program, arbete och tid! Allt kostar pengar och det är inte små summor. Självständiga artister idag har möjligheten till att själva producera upp sina låtar men det hela blir meningslöst när man inte kan få ersättning för allt man lagt ner för att ge ut sitt arbete. Alla tycker om o peka mot alternativa lösningar men det e rena principen att man inte ska behöva riva sig fram desperata lösningar. Investeringen bakom hela arbetet stiger enormt mycket högre än det man vinner tillbaka.Det leder endast till fortsatta förluster och det nyskapande kommer att dö! Nya artister saknar motivation att engagera sig i något som dom älskar och att skriva musik går inte endast ut på att skriva en rad text på papper och vims så har amn en hit låt. Det krävs tid, pengar och hårt arbete. Inte bara det att man skriver en låt, man måste sedan producera den, spela in. mixa, mastra. Musik ska vara ett nöje som ska gynna både lyssnaren och skaparen men samtidigt måste en ekonomisk ersättning tillges till skaparen för det hårda arbetet bakom den. Det är ett jobb som inte vem som helst kan göra. Som sagt, det är väldigt lätt att kritisera artisten och att ens komma med kommentarer att 2300 kr för en miljon lyssningar av sin låt är grymt bra betalt är helt enkelt absurt! Nya artister som försöker försörja sig och komma in i musik marknaden investerar grymt mycket pengar från sina egna fickor för att 1. kunna glädja dig som lyssnare 2. Att dessutom kunna få arvode för att kunna leva. Det är inte kul att bli underbetald för ett arbete och att inte få betald för sitt arbete e lika med att ta en cd skiva från affärn o gå iväg som inget. Det är lika med som stöld! Människor som inte har råd att spela in i flashiga studion med bra utrustning vänder sig till att skaffa egna material som kostar pengar. Alla artister e olika. Tanken oxå att folk inte ens idag är villiga att lägga ut 9kr för en ynka låt på en nätbutik när du har alternativet att välja enstaka låtar en att behöva köpa hela skivan är fruktansvärt absurt att man kan sjunka till nivån att 9kr e för dyrt!? olk är bortskämda och har blivit alltför bekväm med att få det gratis. Folk värderar musik grymt mycket men ger den inge värde genom att inte ens bidra till det dom värderar högt…