Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Bingo hemma hos mormor

När jag växte upp var min syster och jag och våra två kusiner periodvis dagbarn hos min mormor. De dagarna var fyllda av hemlagad mat och sorglös lek utomhus. Men ibland var vi av olika orsaker tvungna att hålla oss inomhus och mormor var förberedd på de dagarna. Hon har mängder med olika sällskapsspel vi använde oss av. Ett av dessa spel var det klassiska bingo.

Spelet hade en massa gula brickor med ett antal slumpmässiga nummer, varje spelare valde en av dessa brickor som sin spelbricka. Sedan agerade en av oss bingouppropare och drog en numrerad plastbricka ur en liten tygpåse. Man markerade numren på sin bricka med gröna fyrkantiga lätt genomskinliga plastbrickor. När man fyllt en rad ropade man bingo. Sedan fortsatte spelet med att man skulle få ramen runt brickan full och slutligen hela brickan full. Ett spel som kunde hålla på länge och sysselsätta oss små vildbassar. Det var ett enkelt spel med enkla regler så vi klarade oss själva och enkelheten i spelet omöjliggjorde fusk.

Spelet bingo har en riktigt lång historia med rötter ända tillbaka till 1700-talet, men gick då under namnet lotto. Men den moderna version av bingo vi spelade hemma hos mormor har sitt ursprung i New York på 1930-talet.
Då markerade man numren på spelbrickorna med bönor, och det är även därifrån vi har fått dagens namn på spelet. En spelare ropade i sin speliver fel vid en vinst och ropade bingo i stället för beano. Och så fick spelet och sitt namn.

Idag behöver man varken spelhallar eller min mormors gamla tygpåse med nummerbrickor för att spela bingo. Det populära spelet finns på flera spelsajter runt om på nätet och fortsätter att fascinera och roa spelare, på samma sätt som vi barn en gång trollbands av de olika brickorna med nummer.
Jag har själv inte gett mig på att spela bingo på nätet. Inte för att jag har något emot nätspel utan för att jag saknar tiden att sätta mig ner och spela. Och sedan kommer jag säker att sakna känslan av att plocka med de små gröna plastbrickorna i väntan på att mina nummer ska komma upp.

Bingo card - B&W

Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Blogvertiser

[tags]bingo,spel,Internet,brickor,mormor,barn,kusiner[/tags]