Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Boken Knutby-koden

Knutby-kodenEn del böcker trillar man på av en ren händelse. Det här är en sådan bok. Jag besökte mitt bibliotek förra fredagen för att hämta en bok jag bokat. Men min bokade bok fanns inte på plats och för att ha något att läsa under helgen gick jag runt och letade efter något annat. Jag fick syn på boken Knutby-koden av Eva Lundgren i hyllan och tänkte att det där var länge sedan, och den där Sara ser man på stan ibland. Så jag lånade hem boken.

Det är en mycket intressant bok om händelserna i Knutbys Filadelfiaförsamling som eskalerade med mord och mordförsök år 2004. Men det är även en intressant bok om religiös indoktrinering, sektmentalitet och masspsykos. Den är tyvärr ensidigt berättad av Helge Fossmo, det hade varit ännu bättre om även Saras deltagit i boken och deras två historier kunde ställts mot varandra och prövats.

Boken målar upp bilden av en församling som bit för bit verkar tappa förankringen i verkligheten och ser sig själva som Guds utvalda. Och på något sätt leder detta till ett högmod som innebär att om man är utvald och ren begår man inga synder, oavsett vad man sysslar med. Detta verkar ha lett till att man knullade runt till höger och vänster i församlingen och att dö, “kallas hem till Gud”, är något helt naturlig. Oavsett om det är Gud själv som kallar hem eller om någon annan i församlingen som ger Gud en hjälpande hand.

Eva tolkar Helges berättelse, fyller upp med information från andra personer och från skrivna texter. Hon har gjort ett gediget bakgrundsarbete och håller historien levande genom hela boken.

[tags]bok, knutby, kod, helge, sara[/tags]