Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Börjes livs

När jag var barn fanns det fortfarande några kvartersbutiker i Vadstena. I närheten av mig fanns Börjes livs.

Dit gick vi som barn och köpte smågodis som det kallades då.
På den tiden fyllde man inte en stor påse med lösgodis från stora fack med godis. I stället köpte man godiset för styckpris och på Börjes stod godiset bakom kassörskan, så man talade om för hur mycket man skulle handla för, och sedan talade man om hur många bitar av varje sort man ville ha. Och varefter kassörskan plockade i påsen talade hon om hur mycket pengar man hade kvar.

När vi blev äldre letade vi tomglas som vi pantade på Börjes. Små flaskor för 25 öre och hade man riktig tur hittade man en literflaska, tyvärr kommer jag inte ihåg vad den gav i pant om det var en krona eller kanske hela två kronor. Det blev i alla fall en hel del godis.

När vi blivit ännu äldre, oförståndiga tonåringar, så köpte vi snus på Börjes. Catch mini portionssnus. Den såldes i en påse inte dosa, och portionerna var individuellt förpackade. Den måste ha varit framtagen med oss nybörjarsnusare som målgrupp.
Vi stoppade snuset under läppen och var skittuffa en liten stund. Sedan kräktes vi och mådde dåligt. Men det hindrade oss inte att fortsätta.

Snabbköpen tog död på de små kvartersbutikerna och sedan många år är Börjes livs borta och huset är ombyggt till privatbostad.

Jag tog en bild idag på huset hur det ser ut idag, och på den här länken finns det en bild på hur Börjes livs såg ut någon gång på 80-talet.

Börjes livs

Huset som var Börjes livs

[tags]vadstena, barndomsminnen[/tags]