Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Mjukvaror

Darktable

Darktable ikon

Darktable

Moderna kameror fotar i ett format kallat RAW. Det är den exakta digitala beskrivningen av vad kameran ser när du tar din bild. Kameror fotar även i JPEG men då tolkar programvaran i kameran den digitala informationen och anpassar den enligt en mall. Man kan vanligtvis styra detta lite genom att välja olika bildprofiler i kameran.
Men vill man ha bäst kontroll fotar man i RAW och “framkallar” bilder med ett program efteråt.

Foton sparas och publiceras vanligtvis i formatet JPEG idag. Det är det formatet som används på Internet för foton. Ett möjligt framtida problem är att JPEG som format börjar bli gammalt och kan ersättas av ett annat format. Men har du dina bilder sparade i RAW är det ointressant vilket slutformatet ska vara, det styr du den dag du exporterar ut dina bilder från RAW. Så sparar du alla bilder i RAW är du framtidssäkrad, likväl som du kan framkalla bilden om och om igen med olika effekter utan att förlora bildkvalité.

Men hur gör man då för att framkalla de digitala RAW filerna till fina JPEG bilder? Man måste så klart använda ett program, och det finns ett urval att välja från.

Dels följer ett program från kameratillverkaren. Det är oftast ett enkelt program utan speciella funktioner eller möjligheter att hantera bilderna utöver själva exporten till JPEG.

Ett av de mest kända programmen är så klart Adobe Lightroom. Dels har Adobe en stor marknadsandel bland alla program för grafisk produktion, dels är det ett mycket kompetent program.

En nackdel är prislappen, den tar så att säga aldrig slut. Enligt Adobes licensmodell hyr man licensen månadsvis, så kostanden fortsätter hela tiden.

Jag har valt en annan väg, jag använder programmet Darktable, ett program som bygger på öppen källkod och är avgiftsfritt.

Darktable är kompatibel med över 400 kameramodeller, kan exportera ut ett flertal filformat. Och med mer än 60 olika moduler för att jobba med bilder är det ett väldigt heltäckande program.

Darktable förändrar aldrig originalfilen så du tappar aldrig data eller kvalité på dina bilder.

Programmet finns för flera plattformar så man kan använda det på både Mac oh Windows vilket är smidigt när man jobbar på flera plattformar.