Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Det här med att köra bil…

Jag försöker undvika att kritisera hur andra kör bil. Jag vet att jag inte är felfri och gör en massa misstag i trafiken och jag kan inte ställa krav på att andra ska vara mer felfria än mig.
Men ibland tar man sig för pannan och undrar hur är det möjligt att vissa trafikanter har lyckats behålla sitt körkort.

Följande inträffar på riksväg 50 mellan Vadstena och Motala. Jag åker med buss 612 på vägen hem mot Vadstena. Fram till ombyggnaden av järnvägsviadukten är det en vanlig busstur, men där inträffar något.

Helt plötsligt tappar bilen som ligger framför bussen fart och börjar blinka. Först tror jag att han är förvirrad av skyltningen vid bygget och blinkar höger för att markera att han kommer hålla höger. Men sedan ser jag att han har slagit på sin varningsblinkers. Jag hinner tänka tanken “vilket jäkla ställa att få problem med bilen”, men bilen fortsätter. Bra då kan den ta sig till nästa busshållplats och svänga av.

Men inte, den kör förbi hållplatsen och efter en stund stängs varninsblinkersen av. OK, det var lite konstigt.

Sedan kör bilen en så där 20 kilometer långsammare än hastighetsbegränsningen så busschauffören lägger sig i position för att köra om vid nästa raksträcka. Då slår bilen på varningsblinkersen igen och tappar fart så bussen måste bromsa!

Nu börjar det bli lite knäppt. Och så fortsätter det mot Vadstena. Vid varje vägsträckning där bussen har möjlighet att köra om lägger sig busschauffören i läge för att köra om, men innan mötande trafik har passerat släpper bilen framför farten snabbt och slår på varningsblinkersen. Så bussen tvingas att bromsa in snabbt och tappar farten så det inte går att genomföra omkörningen.

Så här pågår det ett antal gånger tills vi kommer strax innan Vätterviksbadet, då lyckas busschauffören att pressa sig förbi bilen. Och då trycker någon på stoppknappen och vill av. Så vid nästa busshållplats svänger vi av vägen. Och då blir vi så klart omkörda av bilen igen. Och det lilla puckot tutar åt oss.

Som sagt, ibland tar man sig för pannan, och önskar att körkortsprov vore obligatoriskt med täta mellanrum.

Jag filmade en kort frekvens från min plats i bussen, tyvärr satt jag långt bak så det blev inte så bra.

[tags]buss,Motala,Vadstena,bil,blinkers[/tags]