Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Ditt personnummer finns ute på Internet

En kollega kom förbi och berättade att han fått ett samtal från ett 031-nummer där säljaren frågade om han visste att hans personnummer finns tillgängligt på Internet. Min kollega blev misstänksam och avslutade samtalet direkt. Vilket var helt rätt av honom.

Låt oss börja med ditt personnummer. Ja det finns tillgängligt på Internet. Ditt personnummer är en offentlig handling och kan inte döljas.

Företag som ringer upp dig och vill sälja en tjänst som skyddar ditt personnummer kan inte göra det. De kan inte rensa Internet från publicerad information och de kan inte hindra att tjänster beställs i ditt namn över internet. De är en bluff!

Men det finns ett sätt att skydda sig. Och den är gratis!

På UC AB som är Sveriges största affärs- och kreditupplysningsföretag kan du registrera ditt personnummer och spärra det för köp i internetbutiker. Företag som är anslutna till tjänsten slår upp ditt personnummer vid ett köp och ser att du har en spärr. De kommer då inte att genomföra köpet.
Vill du genomföra ett köp/beställa en tjänst i en internetbutik kan du tillfälligt inaktivera spärrtjänsten och genomföra ditt köp.

Tjänsten har en tydlig brist. Alla e-handlare är inte anslutna till tjänsten. Så du är inte helt skyddad.

[tags]personnummer, bluff, skydd, e-handel[/tags]