Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

En liten fjäder

På mitt jobb fick vi i veckan problem med en hållare för pappershandukar. Hållaren är av modellen att det sitter en rulle med papper i den och man drar papperet rakt ner så klipps det av en bit papper i lagom storlek. Men helt plötsligt vägrade hållaren att klippa av papperet. Den blev till och med så besvärlig att det inte gick att dra ut papper över huvud taget.

Vi öppnade hållaren för att försöka lista ut vad som hänt. Det gick rätt så snabbt att hitta problemet. En liten dragfjäder i ena hörnet av klippautomatiken hade gått av. Resultatet var att klippfunktionen inte drogs tillbaka efter att den klippt av en pappersbit. Istället föll delen ner mot valsen som matade papperet och kilades fast där. Av märkena att döma hade flera toalettanvändare försökt mata ut papper genom att kraftigt snurra på en liten ratt som finns för ändamålet. Men resultatet hade bara blivit att matningssystemet kärvat ihop än mer, tills det slutligen brustit och små plastbitar börjat lossa lite överallt i hållaren.

Det slutade med att en rådig städerska listade ut hur man kunde dra pappersbanan förbi klippautomatiken. Så nu kan vi torka händerna igen även om vi får dra av papperet manuellt mot den tandade kanten.

Tänk att en liten fjäder kan ha en så avgörande roll. Fast det är klart, fjädrar dyker upp lite överallt runt om oss. I lås, kopieringsmaskiner, ventiler, pumpar,fästingplockare och tätningar. Fjädrar I alla dess former har stor betydelse för att vi ska få vår vardag att fungera.
Tittar man på en klassisk dragfjäder så ser den inte så avancerad ut. En enkel spiral av fjäderstål. Fast tar man lite ståltråd och försöker få till en snygg fjäder upptäcker man snart att det inte är så enkelt och då jobbar man ändå inte med ett besvärligt fjädermaterial. Så tillverkning av fjädrar överlåter jag åt proffs som Spiralspecialisten.se.

[tags]spiral, fjäder, papper, specialist, proffs[/tags]