Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Ett öde värre än döden! Eller något sådant

Jag har upplevt en smärre katastrof i mitt liv. Min viktigaste dator har åkt i golvet. Det var en ren och hemsk olyckshändelse. Jag hade lagt min dator på laddning men var stressad då jag skulle iväg på ett möte och sprang in i rummet för att hämta en viktigt papper jag glömt.
Och självklart snubblade jag på sladden till datorn. Jag var inte längre från datorn än att jag hann sträcka ut min ena hand i ett desperat försök att fånga datorn när den gled ner mot golvet. Men jag lyckades bara känna datorns kalla plast mot mina fingertoppar innan den föll med ett brak i golvet.

Datorn var självklart igång så hårddisken var aktiv.

Direkt när jag lyfte upp datorn från golvet tänkte jag att den kanske hade klarat sig. Visserligen hade tangentbordet gått sönder, men datorn var igång och reagerade när jag rörde musen.
Så jag lät datorn stå på, gick på mitt möte.

Väl hemma igen kopplade jag in en USB-disk och tankade ut den data som jag ännu inte hade någon backup på. Det var inte mycket för det mesta jag gör hamnar på en extern disk eller ett lagringsutrymme ute på Internet direkt.
Så här i efterhand inser jag att jag missade en viktig sak, jag tog inte ut någon lista på de program jag hade installerade på datorn. Det är en funktion som stöds av Ubuntu men jag missade att göra det. Något som jag ångrat bittert de senaste dagarna när jag jobbat med att få igång en reservdator.

Nåväl, när jag sparat all viktig data startade jag om den ännu fungerande datorn. När den startade upp möttes jag av det tråkiga beskedet att det inte gick att hitta något media att starta på. Med andra ord, hårddisken gick inte att läsa.

Jag startade datorn med en så kallad boot-skiva så jag kunde köra den, men nu när jag försökte läsa från hårddisken fick jag bara en massa fel. Operativsystemet ville inte kännas vid att det satt en hårddisk i datorn.

Så det var bara att inse att det var dags att hitta en ersättare. Jag hade en lite äldre dator liggande som har problem med gångjärnen till skärmen men i övrigt fungerar utmärkt. Så jag startade upp den och installerade ett nytt operativsystem på den, läste in alla mina sparade filer och kände mig rätt så nöjd.
Tills det var dags att börja arbeta med datorn.

Massor av program jag använder mig av måste installeras manuellt, till det kommer en massa plug-ins till dessa program. Att starta med en ny dator känns som en evig uppförsbacke. Varje gång jag ska jobba med ett projekt saknar jag ett program eller så kan programmet inte hantera filen för det saknar en plug-in eller modul.
Hade jag tänkt mig för hade jag kunnat återskapa de flesta installerade program med mer eller mindre endast två kommandon.

Men jag får väl vara glad att jag har mina filer kvar.

Och en trasig dator innebär väl att man måste köpa en ny? Eller hur?
Vad finns det för läckerheter ute på marknaden nu?

[tags]dator, katastrof, krasch, hårddisk, back-up, data, filer, installation[/tags]