Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Fejkade eller förbättrade bilder?

BP går på grund igen. Gång på gång misslyckas BP med att förbättra bilden av sig själv i arbetet med att sanera efter oljekatastrofen.

Nu handlar det om att man fejkat eller ”förbättrat” bilder publicerade på deras webbplats om krishanteringen runt saneringsarbetet. Många människor är upprörda över försöket att förbättra verkligheten.

Nu blir jag själv inte så upprörd av detta då jag i min vardag har för vana att identifiera bildmanipulationer. Och jag tror inte någon amatörfotograf med digitalkamera inte kör sina bilder genom någon form av bildbehandling och bättrar på färger, kontraster och beskär bilder för bästa resultat. De bilder du idag ser i den offentliga miljön är på något sätt behandlade eller om du så vill, manipulerade.

Det som är intressant är istället varför BP väljer att jobba så amatörmässigt. Vill man ha en actionbild från kriscentret är det bara att åka dit med kameran. Inte plocka upp en flera år gammal bild och förbättra den. Och vill man ha bilder från själva saneringsarbetet är det åter igen bara att fota nya bilder, eller köp en av alla dessa tusentalsbilder som finns på världens alla bildbanker idag.

Bilderna det handlar om kan du se på bloggarna Gizmodo och AMERICAblog. Aftonbladet och DN har reportage om bilderna.

[tags]bilder,manipulering,fejk,montage,fotografi[/tags]