Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Förbud eller respekt

I lilla Vadstena har man nu beslutat att förbjuda biltrafik i delar av staden som en del i försöken att hindra buskörning i staden. Så från klockan elva på kvällen till klockan 5 på morgonen ska det vara förbjudet att köra bil i delar av staden. Med undantag om du är boende i området eller turist.

Hur man ska identifiera turister framgår inte av tidningsartiklarna. Men man kanske ska återinföra stadstullarna och dela ut körtillstånd till besökare.

Nu undrar jag hur ett bilförbud ska hindra buskörningen. Om det redan idag är förbjudet att köra bil på det sätt som det klagas på, varför ska detta förbud plötsligt följas?

Det handlar väl snarare så att det saknas respekt för de regler som finns idag och säker även för kommande regler. Och det är inte den motorburna ungdomen ensamma om. Sedan länge är det stoppförbud utanför stadens systembolag, men det hindrar inte törstiga invånare att parkera där. Och gatorna runt om som även de har stoppförbud är fullparkerade. Och finns det inte plats på gatan blir korsningar blockerade när bilar parkerar i dem.

Så vi går mot ett samhälle där man skriker efter förbud mot andras uppförande samtidigt som man själv inte klarar av att respektera samhällets regler.

[tags]vadstena,trafik,förbud,respekt,systembolag[/tags]

1 Kommentar

  1. Det skulle vara ett idiotsäkert system om alla hade sitt civilkurage på topp och dessutom var utrustade med polisrättigheter. Jag hade älskar att lappa folk som bröt mot förbud.