Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Hur påverkas barn av hamburgerkedjor?

Jag sitter ibland barnvakt och hamnar då på en av de stora hamburgerkedjorna, eller så stannar jag till där för att det är snabbt att stilla hungern.

Det som ofta slår mig är hur barnen uppför sig. När jag var barn (i förra århundradet) så var det strikta regler som gällde när man fick följa med föräldrarna på restaurang. Man fick inte springa runt, inte skrika, sitta ordentligt, inte spilla ner sig och äta med kniv och gaffel. Det var helt enkelt ett steg i den sociala fostran så man skulle klara sig ute i den stora världen den dagen det var dags att bli vuxen och klara sig själv.

Idag ser det helt annorlunda ut. I en hamburgerrestaurang skriker ungarna tills de får vad de vill att äta, denna mat serveras i en kartong eller påse med en löjlig plastleksak. Sedan äts maten genom att man i bästa fall grabbar tag i den med händerna och trycker upp den i ansiktet eller så nöjer man sig med att rikta den upp mot mun och så böjer man sig över bordet och slafsar i sig maten.

När så hälften är uppätet ska ungarna springa till lekhörnan/klätterställningen/bollhavet eller vad som nu finns i den aktuella serveringen. Med en halväten hamburgare springer nu ungarna skrikande runt i serveringen och tappar klumpar med dressing och annat oidentifierbart från sin skitiga näve runt om på golvet.

Så vad gör föräldrarna i detta kaos. Jo de flesta sitter med tomma koögon och idisslar sin egna hamburgare. De verkar inte märka det totala kaos deras ungar deltar i. Eller så är de helt uppgivna och struntar i det.
De fåtal föräldrar som desperat kämpar för att försöka uppfostra sina ungar försöker stoppa en flodvåg med sina händer. Alla barn dras med i kaoset oavsett hur de är annars.

Nu försöker jag undvika hamburgerkedjorna när jag sitter barnvakt. Jag har upptäckt att det bästa sättet att få barnen (8-10år) att glömma hamburgarna är att låta dem hjälpa till med matlagningen. Det tar lite längre tid att få maten färdig och det blir lite stökigare men det är bra mycket bättre än att delta i det totala sociala förfallet som hamburgerkedjorna står för.

[tags]mat,hamburgare,social fostran,barn,förfall[/tags]