Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Inget nytt under solen

I Expressen finns det en artikel om Ferraris stallorder under F1 tävlingen på Hockenheim. Då Ferrari helt ogenerat på öppen kommunikationslänk gav sin ena förare Felipe Massa order om att släppa förbi den andra Ferrariföraren Fernando Alonso.

Det är förbjudet enligt reglerna att ge en sådan stallorder, men alla stall har i alla tider gjort det. Även om man brukar vara lite mer diskret och skylla på någon överhettning eller annat mekaniskt fel, som helt magiskt går över när omkörningen är klar.
Så Red Bulls stallchef Christian Horners ylande om att Ferraris stallorder är en skam för sporten faller platt. Jag tror inte någon stallchef kan ta sig sådana brösttoner och bli tagen på allvar.

Så man kan undra vad som ligger bakom Ferraris order, var det en miss från stallet? Eller var det helt enkelt ett stort pekfinger åt Massa. ”Du är vår nummer två, vi är till och med villiga att ta en bestraffning för att du ska fatta det!”

Eje Elgh tar upp händelsen i sin artikel och konstaterar att det nog bara finns två sätt att utrota stallorder. Plocka bort en av de båda VM-titlarna förar- och konstruktion, eller bara köra med en bil per stall.

Tanken med en bil per stall är inte dum. Inga stallorder, alla stall jobbar hårt med en bil och förare, mindre antal startande bilar av stora stall vilket kanske öppnar möjligheter för flera stall.
Kanske, det är väl lika stor risk att intresset från de stora teamen dör ut och F1 förvandlas till en liten motorsport bland alla andra.

[tags]formel,F1,stall, team,order,Massa,AlonsoRed,Bull,omkörning[/tags]