Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Kamrat 4% blev 7%

I DN redovisas en väljarmätning för april där det i princip är dött lopp mellan de två blocken. Borrar man ner sig i alla siffror ser man två intressanta utfall, dels har Moderaterna stärkt sin position i regieringsblocket och dels har vänsterpartiet växt sig starkare.

Bara för några år sedan kallades dåvarande vpk lite hånfullt för kamrat 4% av socialdemokraterna. Nu är de på stadiga 7% och visar inga tendenser på att tappa väljare. Är det resultatet av att vara tydliga i sin vänsterpolitik?

Socialdemokraterna flyter omkring i den politiska mittfåran och har svårt att profilera sig mot det styrande borgerliga blocket men vänsterparitet har aldrig viket av från sin vänsterorienterade politik och tydligen har det betalat sig.

I det möjliga röd-gröna samarbetet kring en framtida regering är vänsterpartiet större än miljöpartiet. Något som Mona Sahlin säkert inte räknade med när hon inledde samarbetet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 Kommentarer

 1. folk vill ha ett äkta socialistiskt parti därför bli väll vänstern mer naturligt

 2. Moderat 4-ever

  Detta är en förväntad höjning av Vänsterpartiet Kommunisterna som mer är en protest mot Mona Sahlin än någonting annat. När S byter ledare så blir VPK kamrat 4% igen.

  Men jag ser faktiskt hellre att V blir Sveriges andra största parti fter M – bara S försvinner ner till 4%. V känns som en mer värdig motståndare på något sätt.

 3. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  Jag är inte så säker på att det hjälper att byta partiledare. Hela partiets politiska kompass verkar snurra runt utan plan för tillfället. I en ekonomisk kris borde en opposition kunna växa hos väljarna på rena missnöjesyttringar från dem som drabbas av krisen, men det ser man inget av idag.