Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Lampor och ljuspunkter

Det här med lampor är inte lätt nu för tiden. Jag har plockat ner julbelysning och börjat plocka upp mina lampor för att få ljust i lägenheten. Men självklart har ett antal lampor gått sönder och behöver nu ersättas.
Förr var det inte så krångligt, man tittade vilken watt den trasiga lampan hade och så köpte man en ny med samma watt och allt var bra.
Nu är det däremot annorlunda. Även om man köper en lampa med rätt watt så kan ljuset vara helt värdelöst. Nu mäter man istället ljuset i lumen, det är visserligen mer rätt än watt, men helt nytt för mig.

Men nu finns det en utmärkt lösning för en förvirrad lampköpare som mig. Webbsajten Ljustema säljer LED-lampor. De har en tydlig webbshop med bilder på lamporna så jag får rätt modell som passar i mina gamla armaturer. De har även vinnlagt sig om att sälja lampor med varm färgtemperatur.

På deras webbplats hittade jag även tipset att man ska byta alla lampor samtidigt i ett rum för att inte få skiftningar i ljustemperaturen i rummet. Det är något jag aldrig tänkt på. Jag har bytt lampor varefter de har gått sönder. Det är självklart så att gamla och nya lampor med olika ljustemperaturer inte ska blandas. Ett enkelt men bra tips.

[tags]ljus, lampor, watt, lumen[/tags]