Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Migrationsverket tror inte på mångfald

Jag blev i dagarna ombedd att hjälpa till med en elektronisk ansökan till Migrationsverket. Jag trodde att det skulle ta några minuter men blev sittande i några timmar.

Bakgrunden är att man via en webbtjänst ska skicka in ansökan och bifoga ett antal elektroniska kopior. Ansökan i sig består av åtta steg med en massa fält att fylla i. Det handlar om bakgrunds- och personuppgifter och på den sökande och dennes medsökande familj.

Att fylla i alla uppgifter är inte så avancerat men det tar lång tid att gå igenom alla fält. Sedan kommer man till det steget då de elektroniska kopiorna ska bifogas till ansökan. Då visar det sig att storleken på bilagorna är begränsad. I sig inget konstigt men det är först nu man får besked om begränsningens storlek.
Så jag var tvungen att göra om samtliga kopior då de var för stora. Och självklart tappade webbläsaren kontakten med webbtjänsten under tiden jag jobbade med dokumenten.

Ok, inte så roligt men inte helt oväntat, så jag börjar om. Fyller i alla fält ännu en gång. Börjar bifoga filer. Då kraschar webbläsaren.

Nu svär jag lite över livet jävlighet. Men jag rensar webbläsarens cashminne och temporära filer och börjar om. Härdad som jag är av ett arbetsliv med IT.

Ok, åter fyller jag i alla fält. Ännu en gång bifogar jag filer. Allt går bra. Och så klickar jag nästa när alla filer är bifogade. Då kraschar webbläsaren igen.

Nu svär jag inte lite, nu svär jag så det osar. Jag dunkar näven i bordet så skärmbilden fladdrar. Folk som befinner sig i rummet med mig beslutar sig för att göra ärenden någon annan stans och försvinner snabbt.

Jag går i mitt huvud igenom vilka problem det kan finnas med webbläsaren Internet Explorer på Windows 7 som orsakar mina problem. Den listan blir snabbt väldigt lång. Jag beslutar mig då för att hitta en alternativ lösning.
På datorn finns webbläsaren Chrome installerad. Jag startar den och klistrar in länken till Migrationsverkets webbtjänst i adressfältet. Chrome kan inte ens ladda sidan. Absolut inget händer!

Så jag laddar hem webbläsaren Firefox och installerar den. Klistrar åter igen in adressen i adressfältet och möts av en dialogruta som informerar mig om att tjänsten endast fungerar med Internet Explorer. Men det är just det den inte gör fräser jag åt skärmen.

Så efter ytterligare lite funderingar börjar jag undersöka datorn jag sitter vid. Jag upptäcker då att jag sitter vid en 64-bitars Windows. Så då börjar kugghjulen snurra in i min skalle. Jag har startat webbtjänsten via en länk i ett mail. Och självklart startas den för Windows förvalda webbläsaren då, och det är en 64-bitars Internet Explorer.

Jag letar rätt på 32-bitars Internet Explorer. Klistrar in adressen i adressfältet och startar om med att åter igen fylla i alla fält, bifoga alla filer och med andan i halsen klickar jag på knappen som vid senaste försöket kraschade webbläsaren för mig. Nu fungerar det! Snabbt gick vi vidare och betalade anmälningsavgiften.

Så Migrationsverket stödjer inte alla webbläsare, bara Internet Explorer. Men inte ens alla versioner av Internet Explorer fungerar.
I det mail som kommer med länken till webbtjänsten står det inget om något systemkrav. Det står heller inget i det mailet eller i början av webbtjänsten om storleksbegränsningen av de bifogade filerna, det får man upptäcka själv när man väl är där på steg sex eller sju.

Det vore bra om en myndighet tog till sig följande punkter:

  • Det finns flera webbläsare än Internet Explorer i denna värld (och andra operativsystem än Windows).
  • Det vore smart att skicka med systemkrav när man skickar ut en länk till en webbtjänst.
  • Man kan i början av webbtjänsten informera om de olika stegen och vad som ställs för krav på bifogade filer, typ storlek och filformat, så man kan förbereda sig utan att fylla i en massa uppgifter som går förlorade.
  • När det gäller förlängningsärenden som det nu gjorde borde det väl räcka med personernas svenska personnummer, eller möjligtvis deras passnummer? Ni har redan kopior på deras pass och personliga handlingar, och det uppehållstillstånd som ska förlängas har ni själva utfärdat.

[tags]webbtjänst,migrationsverket,formulär,crasch,webbläsare,systemkrav,länk,personuppgifter,pass[/tags]