Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Nej, Microsoft ringer inte till dig

Idag läser jag om ytterligare en kvinna som har blivit lurad av ett så kallat supportsamtal från ett företag som kallar sig Microsoft Care.

Det är en bluff som har två mål, dels få tillgång till en dator via fjärrstyrning och dels att plocka den fjärrstyrda datorns ägare på kontokortsuppgifter.

Grunden är att en person blir uppringd av en oftast engelsktalande person. Denna person säger sig ringa från Microsoft och påstår att offrets dator har ett allvarligt säkerhetsfel alternativt virus och att man omedelbart måste åtgärda det. Personen är ofta påstridig och är offret ovillig att följa instruktioner blir personen ofta påstridig och ibland direkt hotfull.

Vad man vill är att offret ska ladda hem ett litet program så man kan fjärrstyra datorn. Offret upplåter då hela sin dator och all data till personen i andra ändan av telefonlinjen. Det hela tar olika lång tid men oftast installeras trojaner och virus på datorn för att den ska kunna fortsätta användas av bluffmakarna i andra sammanhang, till exempel vara en del av en så kallad belastningsattack över Internet.

Men bluffmakarna nöjer sig inte med detta. När de är klara med datorn begär de betalt för den utförda ”supporten”. Och nu vill de att offret ska lämna ut sina kontokortsuppgifter till dem över telefonen. Och gör man det blir man av med en massa pengar.

Om man blir utsatt sak man bara avsluta samtalet. Det finns ingen anledning till att prata med dessa människor. Och även om man inte faller för bluffen ska man kontakta polisen. Det är bra att de är medvetna om när de olika vågorna med försök drabbar delar av landet. Man kan även kontakta lokalpressen, de kan oftast göra en liten notis om vad som händer så andra blir uppmärksammade och inte faller för bluffen.

Och har man nu haft oturen och blivit lurad gör man omedelbart en polisanmälan och spärrar sitt kontokort. Sedan måste man rensa sin dator. Virusskydd och brandvägg måste installeras och kontrolleras. Bäst och enklast är faktiskt att formatera hela hårddisken och installera om datorn, men det kräver att man har säkerhetskopior på all information man vill spara.

Man kan fråga sig varför det går att bluffa människor så här, och det finns säkert flera förklaringar.
För det första är vi människor godtrogna och tror vår omvärld om gott. Det är vad som gör oss till sociala individer.
Våra användare på mitt jobb får support via fjärrstyrning. Det är inget jättehopp mentalt att tro samma sak kan hända hemma.
Vi litar på auktoriteter. Folk som låter som de vet vad de pratar om får oss att lyda instruktioner. Även om vi ibland gör det motvilligt.

Läs mer om den här bluffen på Polisen, MVT, Corren, Microsoft, bloggen TKJ.

[tags]bluff,microsoft,telefon,kontokort,fjärrstyrning[/tags]