Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Objektiv

Objektivadapter

Objektivadaptrar

Tre objektivadaptrar

Med en objektivadapter kan du använda objektiv med andra fattningar än vad din kamera har. I mitt fall gör det möjligt för mig att använda äldre objektiv med min Canon EOS M6.

Jag har adaptrar för Canon EF och FD, samt M42x1. Mina EF-objektiv kommer i huvudsak från min gamla utrustning som jag skaffade när min Canon EOS 300D var min huvudkamera. Och M42x1 objektiven är dels från den gamla Pentax Spotmatic kameran min pappa skaffade mig när jag var barn, men jag har även kompletterat med flera objektiv på senare år. Och jag skaffade adaptern till Canon FD för jag ville köpa objektiv med den fattningen. Och jag funderar på att komplettera med adaptrar för Nikon och Minolta.

Tre objektivadaptrar
Från vänster Canon FD, Canon EF och M42

Hur fungerar det?

En adapter är i princip en ring där ena sidan har samma objektivfattning som din kamera och andra sidan har den fattning objektivet använder.

Beroende på modell kan man få elektroniken i objektivet att fungera, mina EF objektiv fungerar till exempel utmärkt med mina EOS M6. Men kombinerar man kamera och objektiv från olika tillverkare ska man inte räkna med att det fungerar.

Och äldre objektiv har så klart ingen elektronik så där är det alltid mekanisk inställning som gäller.

Närbild adapter för Canon EF
Detalj från adapter för Canon EF, stiften för objektivets elektronik syns tydlig.

Varför använda adaptrar

En av huvudorsakerna folk skaffar adaptrar till sina kameror är att man byter kamerasystem men vill kunna fortsätta använda de objektiv man reda har investerat i.

En annan orsak är så klart att man vill kunna använda äldre objektiv, det går ofta att hitta riktigt bra objektiv för en billig peng. Och på så sätt kan man utveckla sitt fotograferande med olika brännvidder utan att behöva investera stora pengar.

Ersätter de moderna objektiv?

Nej, visserligen har många äldre objektiv fantastiska linser, men de är inte byggda att användas med moderna digitala kameror. Ett modernt objektiv byggt för att dra nytta av digitalkamerans alla fördelar vinner över ett klassiskt objektiv.

Det finns billiga plastobjektiv som de klassiska objektiven slår med hästlängder, men de är få.

Vad ska man tänka på?

Precis som med objektiv eller mellanringar får man den kvalitét man betalar för. Ett mjukt plastfäste kommer snabbt att slitas ut, så du vill ha en stabil konstruktion så du inte riskerar skador på kamera eller objektiv.