Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Offentliga toaletter

Jag har beklagat mig tidigare över mina erfarenheter av offentliga toaletter. Och idag blev ytterligare en obehaglig upplevelse.

Under ett besök i Örebro behöver jag använda en toalett och hittar en betaltoalett i en av stadens shoppinggallerior. Precis när jag släpper min femkrona i låset ser jag att det sitter ett konstigt mynt i returfacket. Jag hinner precis tänka att nu var den femman förlorad när jag släpper mitt mynt. Nu hade jag turen att det konstiga myntet inte hade förstört låset utan jag kan öppna dörren.
Och möts av ett skitigt golv och en sönderslagen hållare för toapapperet. Nu var mitt behov rätt trängande så jag fick gilla läget. Det gick att få ut papper ur den trasiga hållaren förutsatt att man drog ut papperet tätt mot väggen och bakåt bort från stolen. En mycket intressant gymnastisk manöver för en lagom ovig man som mig. Framförallt om man tänker på att hållaren satt på vänster sida av stolen. Det var på gränsen vad som var fysiskt möjligt att genomföra.
Men efter ett par gymnastiska övningar och några kramanfall i ryggen var jag klar med mitt besök.

På utvägen granskade jag det mynt som satt fast i låset. Det var ett utländskt mynt något större än vår femkrona. Vad som hade hänt var att det större myntet gick igenom springan i myntinkastet, men underkändes av låset och skickades ut i myntutkastet. Men här blir det problem. För vid myntutkastet finns en liten “läpp” som ska hindra myntet att trilla ut på golvet. Denna konstruktion gjorde att det större myntet fastnade och inte gick att lirka loss. Det handlade endast om två till tre millimeter, men mynt är hårda och ger inte med sig så det satt effektivt fastkilat.

På vägen ut stötte jag på en av vakterna som finns på plats när galleriorna stänger och jag påpekade felen på toaletten för honom. Då drog han en djup suck och sa “här i staden har toaletterna två lägen, antingen är de nerpissade eller sönderslagna”.

Så jag får väl vara glad för att jag fick tag på en sönderslagen, för jag tar hellre några spasmer i ryggen än pissfläckar på mina kläder.

[tags]toalett,örebro,lås,mynt[/tags]