Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Piratpartiet – politiska Sveriges största rövslickare?

Piratpartiet växer hos väljarna, fram för allt hos unga manliga väljare. Så mycket att de kan ta plats i Europaparlamentet. Enligt folk som förstår sig på det beror det på de senaste uppmärksammade frågorna om Pirate Bay, IPred och FRA.

Tittar man på deras politiska partiprogram har de inte mycket åsikter. Det som nämns är självklart ett fritt internet, upphävning förändring av upphovsrättslagen och individens frihet. Men vad står de för förutom det?

Inte mycket av vad man kan läsa på deras hemsida. De lovar att rösta med makten bara de får vad de frågar efter. Så du vet tydligen inte vad du röstar på när du röstar på Piratpartiet.

Tittar man på deras partiprogram har jag svårt att tolka det på ett annat sätt än att Piratpartiets röster är till salu mot att deras fåtal punkter uppfylls.

Så låt oss då leka med tanken att majoriteten ger Piratpartiet vad de önskar kommer på Piratpartiet rösta med i majoriteten om den:

 • beslutar att höra skatten till 80%
 • öka miljöskatten på bensin så en liter bensin kostar 25 kr
 • begränsa a-kassan till 40% av den tidigare inkomsten
 • införa 10 karensdagar
 • förbjuda fackföreningar
 • hårdbeskatta privata förmögenheter

Ingen vet, för Piratpartiet varken vill eller kan inte berätta. Så det kan sluta med att du som röstar på Piratpartiet får uppleva ett samhälle som du hatar bara för att du vid valet var enögd och bara tänkte på några få frågor och missade helheten.

Läs mer på:

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

25 Kommentarer

 1. Tor

  “Piratpartiets röster är till salu mot att deras fåtal punkter uppfylls.”

  Ja
  1) Dessa punkter är enormt viktiga just nu när vi står inför ett avgörande vägval
  2) Piratpartiet är helt öppna med detta och de som stödjer piratpartiet är väl medvetna om det. Det är märkligt att folk försöker beskriva det som något slags avslöjad hemlighet.

  “Så låt oss då leka med tanken (…)”

  Det kanske är dags att sluta leka med tankarna och försöka analysera verkligheten istället. Dessa scenarior är ju fullständigt verklighetsfrånvända.

 2. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  Så inget pris är för högt för att uppnå sina egna mål?
  Att Piratpartiet är öppna med det hållar jag med om, det var ju Piratpartiets egna partiprogram jag läste det i. Om sedan väljarna gör sig besväret att läsa igenom partiernas ståndpunkter är inte så säkert.

  De scenario jag målade upp i punkterna är inte verklighetsfrånvända, de är de extrema resultaten från etablerade partiers politik.

 3. Kjella

  > de är de extrema resultaten från etablerade partiers politik.

  Om det er virkeligheten, er Piratpartiet det absolutt MINSTE problemet i svensk politikk. Det eneste de har sagt er at de kan samarbeide med både venste og høyresiden for å få flertall i Piratpartiets kjernesaker. Tross alt må >40% av Riksdagen ville noe før de ber om Piratpartiets hjelp, og om over 40% vil noe av det der er det på tide å emigrere.

 4. Vicky

  Om piratpartiet som är en minoritet skulle rösta med ett större parti för att något sådant skulle gå igenom, varför är det då piratpartiet som skulle vara boven i dramat? Är inte det de större etablerade partierna som helt plötsligt börjar leka dagis och försöker skylla ifrån sig ifall något sådant händer.

  Alla partiet idag säljer en del frågor men inget parti förutom piratpartiet har bestämt vilka frågor de INTE säljer. En röst på piratpartiet betydet att frihet inte är till salut. Röstar du däremot på S eller M så är risken jäkligt stor att du blir grymt besviken när de skiter i den skola/vård du tyckte var så bra och istället säljer sig så V eller KD fortsätter ge sitt stöd.

  Att Piratpartiet är tydliga med vad de står för gör att man vet var de står och demokrati, privatliv mm är väldigt stora omfattande frågor som faktiskt inte bara gäller ute på internet utan även ute i den riktiga världen.

  Finns nog inget pris att betala som är för högt för piratpartiets frågor (allt handlar ju inte om “gratis är gott”). Däremot så verkar inget pris vara för högt för att de nuvarande politikerna ska sälja sig till företag och lobbyister.

 5. Anders Troberg

  Vad menar du med att PP vill avskaffa upphovsrätten? Var har du sett det i deras program? Man vill reformera den, inte avskaffa den.

  PP är också helt öppna med hur man kommer att agera i mindre viktiga frågor, allt finns att läsa på deras site. Ditt exempel är dessutom direkt puckat, eftersom inget parti kommer att våga eller vilja göra något sådant som du föreslår.

  Det som PP insett och som de andra partierna blundar för är att utan en fungerande demokrati i grunden så spelar de andra frågorna ingen större roll, eftersom ingenting kan garanteras i längden när demokratin urholkas. Det är därför som PP kan samla anhängare från alla andra partier, höger som vänster. Det som enar dem är en tro på demokratin och att den måste bevaras. De vet att de kan gå tillbaka till sitt höger/vänster-spel när dessa grundläggande frågor lösts och spelplanen är stabilt jämn igen, men om inte det görs först så är den enda kvarvarande frågan vem som råkar ha makten när man avskaffar de sista resterna av demokratin, och då förlorar alla.

 6. Tor

  Om inte dina punkter är verklighetsfrånvända, hur kommer det sig då att trots att hälften av befolkningen konstant saknar representation (de som inte får det regeringsalternativ de har röstat på) så har ingen av dessa punkter genomdrivits?

 7. Jonas Lihnell

  Piratpartiet skulle aldrig någonsing “förbjuda fackföreningar”, det går helt emot deras principprogram om öppenhet och grundläggande demonkratiska värden. I övrigt är allt en prioriteringsfråga och vi anser att övriga partier tar han om resterande frågor tillräckligt bra, men inte dem frågor vi driver.

  Dem frågor vi driver ser vi idag ett glapp mellan vad folk har för åsikter och vad för politik som folks representater driver. Resultatet är att vi förhoppningsvis får mandat att driva dem frågor som vi anser är viktigast.

 8. Daniel

  Så eftersom Piratpartiet kommer att stödja de etablerade partier som stödjer dem, i “övriga” frågor, så anser du att vi borde rösta på de etablerade partierna istället? Märkligt resonemang.

  Den stora anledningen till att många väljer att rösta på Piratpartiet är annars att just så extrema lagar och regler som du radar upp i ditt blogginlägg, och värre, redan har, och är på väg att, röstas igenom av just de etablerade partierna. Fast i mer grundläggande och viktigare fri- och rättighetsfrågor då.

  Om 10% röstar på Piratpartiet, 45% på Miffoalliansen, och 45% på Socialiststollarna, och sedan det block som går Piratpartiet mest till mötes väljer att införa lika extrema och fruktansvärda lagar inom ekonomiska och arbetsrättsliga frågor som de nu redan har infört inom grundläggande fri- och rättighetsfrågor, så är det väl snarare de 45% som röstade fram just det Galenblocket som du får klaga på, eller hur? Och/eller det andra blocket då som hellre låter Galenblocket få som de vill än Piratpartiet förstås.

  Ovanstående paragraf gäller mest för riksdagsvalet, men liknande för det stundande europaparlamentsvalet.

 9. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  Jag pratade med två moderater förra helgen och de ansåg att fackföreningarna var antidemokratiska efter som de fungerade som lobbyister och åtsidosatte de folkvaldas makt. Så att vara uttalade demokrat innebär inte att man anser att fackföreningar i dagens svenska utformning ska ingå i föreningsfriheten.

  Jag håller med om att det allt för ofta finns ett glapp eller en klyfta mellan de foolkvaldas politik och deras väljare, men jag personligen tror inte att lösningen är ett parti som arbetar med ett fåtal frågor och räknar med att någon annan ska ta det totala ansvaret.

 10. Fredrik S

  “Om sedan väljarna gör sig besväret att läsa igenom partiernas ståndpunkter är inte så säkert.”

  Skrivet av någon som uppenbarligen själv inte ens har orkat läsa piratpartiets förstasida. Piratpartiet verkar inte för “upphävning av upphovsrättslagen” utan för förändring av densamma. Det har till och med jag som inte är piratpartist fattat.

  Fast jag kommer nog att proteströsta på dem ändå eftersom de andra partierna uppenbarligen skiter högaktningsfullt i allt som har med integritet att göra.

 11. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  När det gäller upphovsrätten har du rätt och jag fel, jag läste ett antal artiklar samtidigt som jag gick igenom PP:s partiprogram. Jag ska rätta i mitt inlägg.

  Mina exempel är kanske puckade men läs sossarnas, vänsterpartiets, miljöpartiets, folkpartiets och moderaternas partiprogram. Jag har visserligen dragit mina exempel till det extrema.

 12. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  PP är självklart inte den stora boven i dramat i ett sådant läge, men de säger sig vara villiga att vara delaktiga.

  Och på vilket sätt är PP inte delaktiga i de nuvarande politikernas utförsäljning till företag och lobbyister om man ställer upp på deras politik i alla andra ärenden?

 13. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  Jag har redan erkänt min miss angående upphovsrättslagen och ändrat i mitt inlägg.

 14. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  Så i stället för att engagera sig i de stora partierna och kämpa för förändringar där ska man rösta på ett litet parti som undviker att ta ställning i flera stora samhällsengagerade frågor, och vars största politiska ambition är att få en vågmästarroll för att kunna driva igenom ett fåtal frågor och skita i allt annat?

 15. Daniel

  Så, vilket parti kommer du att rösta på då, kan man inte låta bli att undra?

  Demokratin i Sverige och Europa är ju i ett sorgligt skick, men en röst på Piratpartiet är, helt klart, det överlägset bästa, för att inte säga enda, sätt som jag känner att jag kan ge uttryck för min demokratiska röst i dagens läge. Snacka om att jag hade känt att jag kastade bort min röst om jag röstade på sossarna eller moderaterna eller nåt…

 16. Grå

  Frippe, håll i hatten, för nu kommer jag avslöja något för dig som alla som är insatta på riktigt i politik vet. Alla partier som vill ha igenom något förhandlar med andra partier för att få igenom detta. Det innebär i praktiken att om du röstar på ett parti för att de vill göra något som just du vill så är chansen att de utan att tala om det i förväg bestämmer sig för att förhandla bort denna fråga till förmån för någon annan.
  Ett av de mer välkända exemplen på detta är alla de som röstade på Centerpartiet för deras orubbliga motvilja mot kärnkraft. Utan att berätta om det för väljarna i förväg, utan att ta upp det med sina medlemmar, utan att lyssna ett enda dugg på de som valde dem, ändrade de sig totalt. Liknande saker har alla riksdagspartier gjort, igen och igen.
  Piratpartiet har valt att inte göra på det sättet och istället ärligt berätta vilka frågor de tänkt prioritera och vilka som kan förhandlas bort.

 17. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  Sanna ord, men de har i alla fall gått in i arbetet med viljan att driva sin politik. Sedan har de svikit eller helt enkelt gett upp.
  Men vad ska PP göra om de får en majoritet av rösterna? Lita på att någon annan ska driva deras politik? eller inte deras politik utan någon annans politik, eller hur blir det?

 18. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  Jag skulle kunna dra den gamla ramsan om att vi i Sverige inte behöver avslöja vad vi röstar på, men jag ska vara ärlig.
  Idag vet jag inte. Jag har svårt att ta beslutet, men V, SD, MP, C är inte på min lista.
  Precis som du upplever att din röst är bortkastad på S eller M så upplever jag att min röst är bortkastad på PP.

  Förra valet röstade jag S i kommunen, M i landsting och riksdag.

 19. Jens

  De som röstade på Moderaterna för att Reinfeldt lovade att inte jaga en hel generation ungdomar blev lurade. De som röstade på Centern och Folkpartiet för att de värnade om medborgarnas integritet, blev lurade. De som röstade på Kristdemokraterna blev lurade när homoäktenskapen blev verklighet. Om oppositionen vinner nästa val, vilka kommer då att bli lurade?

  Tycker du att det är seriöst av ett parti att låtsas att de är bäst på alla områden? Jag tycker att Piratpartiet gör det enda rätta, de går till val på frågor som de behärskar. Just nu har vi ett antal partier som bara har medelmåttiga kunskaper i de flesta frågor.

  Jag förstår att du inte känner dig bekväm med att Piratpartiet tar ställning i de exempel som du ger, men de gör faktiskt inte, de kommer bara att rösta som de blir tillsagda, dessutom är de exempel du tar upp inte aktuella för EU-parlamentet att besluta om.

  Jag tror att vi kommer att få fler specialiserade partier i framtiden, inget parti har någonsin varit moget att ta sig an alla frågor och det är därför som regeringen behöver bytas ut med jämna mellanrum.

 20. daniel.gustafsson pp

  Jan

  En röst på de andra partier = en värld där George Orwells bok 1984 är en gullig pastell färgad barnbok. De andra partierna KOMMER att föråda väljarna medvetet och hävda att de bryr sig om din och min integritet nu i ren desperation, medan de egentligen SKITER i den. Med de andra kommer storebror, och idag är banne mig den mest centrala frågan att i EU och i Sverige bekämpa storebror, de andra frågorna är ovesäntliga. de är bara valfloskler för att vinna valen och få folk att tro att man är mer seriös.

 21. Daniel

  Jaha, så du kommer alltså troligtvis att rösta på ett av de största partierna. Ett av de partier som kommer att ha absolut mest att säga till om i de block som Piratpartiet kan komma att samarbeta med. Ett av de partier som kanske kommer att göra så HEMSKA saker med Piratpartiets hjälp, så att det vore fruktansvärt att rösta på Piratpartiet!

  Men det är okej att rösta på något av dessa partier direkt…

  Eller har jag missförstått någonting i ditt resonemang?

  (Ovanstående gäller mest riksdagsvalet, återigen, eftersom det var det som togs upp i originalinlägget.)

 22. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  Så hur har du tänkt att demokratin ska fungera då? Du har bara en röst den lägger du på ett parti som har åsikter i några frågor.
  Vilka blir då lagstiftarna? Ett parti med ett fåtal mandat stöttat av andra partier som inte bryr sig?

  Självklart kan inte ett parti vara perfekt i allt, men vi lever inte i en perfekt värld heller. Och jag tror inte personligen att den blir bättre av specialiserade partier.

 23. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  Så politiker sviker alltid sina väljare?
  Men Piratpartiet är också politiker så då lär väl även de svika sina väljare?

 24. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  Mitt resonemang bygger på att man hittar det parti som är villig att driva den politik man anser sig kunna leva med.
  Att rösta på ett parti som egentligen inte vill ta ställning i ett stort antal frågor som måste hanteras i ett fungerande samhälle är som jag ser det samma sak som att strunta i att rösta. För då kan man alltid säga “ja jag har då inte röstat på dem” när regeringen tar obekväma beslut.

  Och sedan kan man alltid själv engagera sig i ett parti och påverka hur det ska agera i de frågor man är missnöjd med. Dagens glapp mellan väljare och partier beror inte på att partierna inte vill ha kontakt med väljare utan snarare att folket slutade att bry sig om politik när livet blev bekvämt.

 25. Daniel

  Jan, Piratpartiets strategi med att koncentrera sig helt på sina kärnfrågor och förhandla fritt i andra frågor bygger naturligtvis på att antagandet att ett valresultat på mer än kanske 5-8% inte har varit aktuellt, och att då kunna agera vågmästare. Detta har varit den politiska strategin från första början.

  Om det skulle visa sig att Piratpartiet skulle växa sig större, och kanske få 15-20% eller mer av rösterna, då skulle politiken troligtvis behöva breddas.

  Likaså är Piratpartiet ungt, bara drygt tre år gammalt. Med tiden kanske gemensamma värderingar bland medlemmar och väljare kan utkristalliseras och sprida sig till omkringliggande frågor, och vidare.

  Men en sådan process tar tid, och just nu är nog konsensus bland de flesta inom partiet att en forcerad breddning av partiprogrammet idag bara skulle så splittring inom partiet, samt skrämma iväg fler väljare än det skulle locka.

  Personligen tror jag, om partiet växer, att man skulle kunna ha en höger- och en vänsterfalang inom partiet, och sedan låta väljarna personrösta fram vilken falang som skulle få mest att säga till om.

  Då skulle varken höger- eller vänsterväljare behöva skrämmas ifrån att rösta på Piratpartiet, vilket definitivt skulle bli fallet om partiet redan idag, och som en enhet, skulle välja sida på denna skala.

  För det är det som är grejen med Piratpartiet – det är väldigt många sympatisörer både till vänster och till höger.