Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Rättsäkerhet eller inte?

Nu avslöjas det av Sveriges Radio att domaren i Pirate Bay rättegången kanske är jävig. Det finns kopplingar mellan honom och de som företrädde film- och musikbranschen i rättegången. Enligt honom själv upplevde han sig inte som jävig.
Här har rättsväsendet en problem att hantera. Alla visste att den här rättegången skulle få stor uppmärksamhet i media, även utomlands. Och att då göra en sådan här miss skapar ett misstroende för domstolarna.

Självklart kräver de fälldas ombud att rättegången ska tas om. Och en viktigt dom håller på att förvandlas till en mediacirkus. Det gagnar knappast rättstaten, oavsett vilken åsikt man har om fildelning.

Samtidigt kan man inte låta bli att undra över hur journalisterna arbetar. Uppgifterna om domarens föreningsmedlemsskap och umgänge måste ha varit tillgängligt redan innan rättegången startade. Var det ingen som tänkte på att granska domstolens ledamöter innan rättegången började? Eller är det så att man redan när rättegången började visste om det här och hoppades på en fällande dom så man kunde få till en riktig skandal?

För ofta får man upplevelsen att journalister inte är nöjda med att rapportera vad som händer, man letar hela tiden efter en skandal att avslöja.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

7 Kommentarer

 1. Har skrivit det på andra ställen: någon medveten “konpiration” lär det inte vara tal om, eftersom det är så OERHÖRT dumt. Hur man tror sig kunna komma undan med att dela styrelseuppdrag med målsägarsidan i ett sammanhang som rör precis upphovsrätten är visserligen svårbegripligt, men tyder kanske egentligen på att det hela inte varit särskilt utstuderat. Å andra sidan lär det vara ofrånkomligt att hela saken tas om nu, och det är nog lika bra.

  Intressant tanke om mediabevakningen. Svenska journalister överlag känns visserligen lätt “piratvänliga”, så det är väl möjligt att man avvaktat i syfte att kunna smälla till ordentligt. Å andra sidan är det ju långt ifrån säkert att det blir något ogiltigförklarande av domen, så det är nog att vara överdrivet konspiratorisk åt andra hållet.

 2. Tror knappast att media väntade för att dom håller på “piratsidan”. Däremot så väntar dom säkert för att få fram en skandal så att dom kan sälja lösnummer. Det är nog närmre sanningen.

 3. Kalle

  Tror du skall fortsätta leva i din lilla värld.

  Så klart har inte hela sveriges journalistkår legat och hållt på detta faktum. Det förstår vem som helst att det inte hade varit möjligt. Så varför ens skriva det ?

  Nu är nyheten är och då är det dax att han en åsikt och min åsikt är att detta är precis så som vårt rättsammhälle fungerar. Den lille människan är händerna på kapitalet och statsmakten skyddar kapitalet. Detta är sagt av en person som själv är borgerlig i sin grundsyn, men jag är inte för det en idiot.

  Den nya regeringen har skapat ett angiverisamhälle, likt det vi hade i DDR ( gamla östtyskland för er som är för unga eller obildade ) Jag vill nästan tro att man ser arbetslösa och fildelare som en och samma person och dessa skall man ju ta död på.

  Reinefält är dagens Hitler och det är bara vår starka demokrati som kan hålla honom tillbaka.

  Kalle Anka

 4. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  Att jämföra statsminister Fredrik Reinfeldt med Hitler låter väl överdrivet.

 5. Kalle

  Kan det göra i dagens Sverige, men båda började på samma sätt.
  Man förleder folket till att tro en sak och sedan gör man en annan.
  Om du måste lägga in resten som Hitler gjorde, så tror jag vi slipper det från Reinfelts sida. Detta då han inte sitter kvar efter nästa val. Helt omöjligt i en demokrati som Sverige.
  Men hade det varit 1930, så hade vi nog haft en bundsförvant till Hitler från Reinfelts sida. De gillar ju att förtrycka och förleda båda två.

  Den som inte ser det är blind !

  Kalle Anka

 6. Tomas

  Jag fattar ingenting?

  Hur kan domaren i fråga inte vara självkritisk nog och förstå att han blir en lätt måltavla i och med rättegången mot TPB, han sitter ju med arslet på flera stolar som utan tvekan skapar en jäv-situation.

  Glömde han tillfälligt bort sina andra uppdrag?
  Vet han inte vad jäv är?
  Tycker att kompetensen, eller avsaknaden av just kompetens genomsyrar hela härvan runt TPB.

  Kan domaren inte sitt jobb kanske han inte ska ha den positionen heller.

  Just nu skämmer Sveriges rättsväsende ut sig rejält.

 7. Laban

  Nu börjas det nystas upp !

  Samma domare återkom i detta målet som i tidigare affärer med Pontén. Får Pontén fritt välja domare också ?

  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article34986.ece

  Är det skandal eller är det superskandal ?

  Hoppas media läser här !!!