Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Stockholmsresa

Jag har hedrat huvudstaden med min närvaro. Jag åkte upp i torsdags genom snöovädret och sedan blev jag kvar.

Det var en tjänsteresa så jag lämnade Vadstena i kommunens Toyota klockan sex på morgonen. Vädret hemmavid var inte så dåligt men på vägen mot Skänninge var riktigt halt. Snön yrde över vägen och polerade vägytan så den blev hal. Så jag försökte minnas vad jag lärt mig på halkbanekörningen om hur man hanterar en automat om man tappar väggreppet. Tyvärr var mitt minne lika blankt som körbanan.

Vid Linköping bestod E4:an av två hjulspår genom snödrivorna, så jag och alla andra smög oss förbi Linköping i cirka 50 kilometer i timmen. Men sedan blev det bättre väglag på andra sidan Linköping.

Jag hämtade upp chefen i Norsholm och vi fortsatte norrut. Vid Nyköping blev det sämre väglag igen.  Så lade oss bakom en långtradare och låg kvar där fram till Sillekrog där vi svängde av för kaffepaus och väderinformation.
Enligt en långtradarchaufför var det stopp på E4:an vid Järna och Södertälje. Inte direkt upplyftande information och vi pratade om att vända. Men när vi ringde till Stockholm gav radion besked om att ett körfält var öppet hela vägen till Stockholm så vi fortsatte norrut. Nu var det inga stopp alls på vägen, bara en del bilar i diket och poliser som markerade ut dem. Så vi kom fram till Stockholm och vårt möte på förmiddagen.

Under dagen började det snöa rejält över Stockholm och när vi var klara med mötet kändes det meningslöst att sätta sig i bilen och riskera livet genom snön hem. I stället blev det att boka rum på ett hotell och köpa en tandborste och tandkräm på Pressbyrån.

Nu blev vi inte fast på hotellrummet hela kvällen utan gick på Wallmans salonger och njöt av bra underhållning och god mat. Det blev även lite att dricka innan jag somnade på mitt lilla hotellrum.

Hemresan under fredagen var inga problem. Solen sken och snön gnistrade så fint.

En sak kan jag konstatera efter den här turen, storstäder och snöfall är ingen bra kombination. Snöröjningsfordonen kommer inte fram för all trafik och trafiken kommer inte undan för snön orsakar olyckor och annat elände som stoppar upp trafiken.

Sillekrog
Vyn ut genom fönstret när vi fikade på Sillekrog på vägen upp. Det har snöat under natten samtidigt som det fortsätter att falla.

Resväder mot Stockholm
Motorvägen efter Sillekrog mot norr.

Läs mer om ovädret i Aftonbladet, Expressen, DN.

[tags]Stockholm,väder,snö,halka,möte,Pressbyrån,hotellrum,Wallmans,salonger, Sillekrog,Toyota[/tags]