Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Ta betalt för nyheter på nätet?

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, har lite funderingar i sin blogg angående betalmodeller för nyhetssajter. Jag håller med honom om att det inte bara går att applicera gamla mediers affärsmodeller på nya medier. Att ta betalt får innehåll på Internet har alltid var vanskligt. Flera försök har gjorts utan att man riktigt har lyckats.

Här i Sverige är det väl Aftonbladet som har lyckats bäst. De har fria nyheter men låter besökare betala för vissa delar av webbplatsens innehåll.
På min lokala plan finns Corren som inte publicerar alla nyheter från pappersupplagen på Internet men erbjuder prenumeranter en inloggningsmöjlighet, Corren Mera, där man erbjuds ytterligare tjänster och olika erbjudanden. Det går alltså inte att köpa sig tillgång direkt till Corren Mera utan man ska köpa en tillsvidareprenumeration av papperstidningen.

Hur som helst kommer säkert delar av innehållet på Internet börja kosta lite pengar inom en snar framtid. Det är blåögt att tro på att endast reklam på webbplatserna kan stå för kostnaderna att driva dem. Framförallt då de flesta webbläsare i dag kan blockera annonsmaterial åt användaren. Så även om webbplatsen har lyckats att sälja annonsplatser ger det inget resultat för köparen av platsen. Och då minskar självklart betalningsviljan hos annonsköparna kraftigt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,