Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Tyfonen Glenda

Nu har det blåst nere på Filippinerna igen. Inte så illa som det var förra november men rätt rejält ändå.
Och den här gången drog tyfonen fram rätt över mina svärföräldrars hem. Det såg till en början ut att inte bli så farligt då den första varningen var en etta, det är typ regn och blåst. Men under tisdagen steg varningen först till två och sedan till tre.

Vi satt framför vår dator under tisdagskvällen och följde twitterflöden med uppdateringar varefter Glenda drog fram över Filippinerna, så vi visste ungefär när det var som värst för mina svärföräldrar och när de förlorade elen. Och så började det komma varningar om höga vattenflöden. Så det blev en orolig natt.

På morgonen kunde vi följa hur Glenda lämnade fastlandet och bilder på förödelsen började visas på Internet. Jag så att ett stort köpcenter jag besökte i Santa Rosa hade fått en vägg förstörd och hur träd låg över vägen som jag åkte ett antal gånger under mitt besök, och en massa omkullblåsta elstolpar. Men vi fick inte någon kontakt med svärföräldrarna, ingen aktivitet på Internet och telefonen gick inte att nå när vi ringde.

Rapporterna från Filippinerna var ändå lugnande, inte så många dödsoffer och vattnet vid mina svärföräldrars hem steg aldrig. Men en massa rapporter om att området till 70% saknade el.

På kvällen fick vi besked om att allt gått bra. Alla familjemedlemmar har klarat sig välbehållna och huset står kvar, men en liten bit av taket över grovköket saknas.

När man tror att allt är över kommer det nu varningar om att nya lågtryck byggs upp utanför Filippinerna och fler tyfoner kan komma snart.

[tags]filippinerna, tyfon, glenda, väder, svärföräldrar[/tags]