Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Vad är kyrkovalet?

Jag har aldrig röstat i kyrkovalet och har aldrig varit speciellt intresserad. Men nu när det uppmärksammas i pressen blev jag lite nyfiken. Så jag surfade in på Svenska kyrkans webbplats och läste på vilka jag kan rösta på.
Till kyrkomötet som tydligen är den stora maktfaktorn ser det ungefär ut som vanligt med de välkända politiska grupperna förutom en grupp som kallar sig ”Frimodig kyrka.” Grupperna i stiftet är bara de gamla vanliga politiska grupperna.

Går man vidare ner till samfälligheten och församling finns bara sossarna kvar från de vanliga partigrupperna, istället dyker det upp grupper som ”För kyrkans väl i Vadstena kyrkliga samfällighet”. Fast kikar man ner i den gruppen känner jag igen ett antal namn från de borgerliga partierna i lokalpolitiken.
I samfälligheten finns även en grupp som kallar sig ”För Dals församling  i Vadstena kyrkliga samfällighet”.

Mitt problem är att jag hittar kandidater jag kan rösta på men ingen information om vad de vill uträtta i kyrkan om de blir valda.
På svenska kyrkans webbplats finns visserligen en enkät som grupperna har fått besvara men alla har inte svarat på alla frågor och det finns ingen lokal prägel på frågorna.

Så var hittar man information om nomineringsgrupper och kandidater?
Jag hittar inget på nätet förutom svenska kyrkans enkät på åtta frågor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 Kommentar

  1. TIll kyrkomötet och stiftet tänker jag rösta på FRIMODIG KYRKA eftersom jag tycker det är viktigt att kyrka och partipolitik skiljs åt.

    Vad gäller församlingen och samfälligheten så är det ju det lokala, där kryssar jag någon jag känner som jag vet brinner för kyrkan. Tänker att det är viktigt även här att inte välja någon som bara ser der som ett politiskt uppdrag utan någon som är engagerad i kyrkan året runt. Förra året var jag ny i församlingen och kände inte någon som kandiderade så jag frågade runt lite i kyrkan vilka som ställde upp och så ringde jag upp och frågade om det jag tyckte va viktigt.