Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Vad är matfinal.com?

Idag på morgonen upptäckte jag ett sms med följande text:

Grattis, du är i final. Stor chans att vinna 10.000 kr på ICA. Bekräfta din finalplats. Klicka här http://matfinal.com/q/….

Jag blir direkt skeptisk när jag ser sådana här saker.

Till att börja med, jag har inte deltagit i någon tävling! Det är lite svårt att tro att jag kan hamna i en final utan att tävla.

Det andra är att ett sms som innehåller en webblänk ger mig ståpäls av obehag. Varför skicka webblänkar till en mobiltelefon? Troligast är att man hoppas att virusskydd och andra skydd som finns på din dator saknas på din telefon.

Jag skulle kunna radera sms:et och glömma allt, men nu är jag en nyfiken typ. Så jag börjar leta på nätet om just matfinal.com.

Till att börja med söker jag efter nummer 0728769147 som har skickat sms:et. Det går inte att slå upp innehavaren på det numret. För ett företag som säger sig vilja dela ut 10 000 kronor i en tävling verkar det bra oseriöst.

Söker man på domänen går det inte att hitta en ägare då det är registrerat via Domains By Proxy. Ett företag vars affärsidé är att man ska kunna registrera sin domän anonymt.

Webbplatsen matfinal.com är drivs på en server hos axbyte.com. Enligt andra källor på nätet finns det även andra ”blinda” webbdomäner som finalplats.com och elektronikfinal.com på samma IP-adress.

På samma adress finns även domänen adstar.se, tillhörande ett företag som säger sig syssla med telemarketing och leads. Ett citat från deras startsida är “På Adstar levererar vi nya privatkunder till dig. Snabbt. Enkelt. Smärtfritt.”.
Deras lilla blå stjärna som används som favoritikon i webbläsaren finns även med som favoritikon på webbplatsen matfinal.com och de andra två domänerna finalplats.com och elektronikfinal.com. Det ser ut att vara mer än en slump.

Favoritikoner

Samma favoritikoner på både elektronikfinal.com, matfinal.com och adstar.se

Med andra ord, varken jag eller någon annan kommer att vinna 10 000 kronor på Ica via matfinal.com!

Så livet är som vanligt, man ska aldrig klicka på okända länkar. Man ska alltid vara skeptisk och låter det för bra för att vara sant är det med all säkerhet för bra för att vara sant.

Jag hittade även mycket bra information på konsumentverket som dessa sms-lotterier: http://www.konsumentverket.se/Lagar–regler/Bluffar/Telefoni/Lotterier-via-sms.

Uppdatering 2014-10-05
Ett nytt sms har dykt upp. Nu ska man ha stor chans att vinna 8000 konor på COOP. Det är samma sorts bluff.

Du är i final, Grattis! Stor chans att vinna 8000 kr på COOP. Bekräfta din finalplats. Klicka här http://www.t5ut…

[tags]matfinal, bluff, sms, ica[/tags]

17 Kommentarer

 1. Jag fick samma sms men ifrån mobilnummer 0765918340

 2. Lena

  Har fått två sådana sms nu på morgonen??? Hjärtligt tack för info…Mvh Lena

 3. Oskar

  Jan, tack för detta inlägg! Sitter på semester i Turkiet och fick precis samma sms. Blir nästan förolämpad av deras strategi, samtidigt som jag kan tänka mig att mindre vana personer klickar på länken i god tro. Även jag är en nyfiken sate, varför jag hittade detta inlägg via Google. För övrigt fantastiskt, att jag hittade detta inlägg 52 minuter efter att du postat det.

  Ha en trevlig dag!
  /Oskar

 4. Leif Pesson

  Jag fick i morse när jag vaknade ett precis likadant SMS som var sänt 5:05 på morgonen. Man blir väldigt skeptiskt när man får ett sms vid den tiden med en länk i som de vill att man skall trycka på.
  Men precis som du säger blir man ÄNDÅ lite nyfiken på vad det är, så jag googlade på både numret som var +46765918340 och matfinal och hamnade på denna sida.
  Jag har blivit väldigt uppmärksam på sista tiden då jag var en hårsmån från att bli bedragen när jag hade bilen ute på blocket där tillvägagångsättet var exakt som det så kallade “Nigeraibrevet”.
  Tycker det har ökat markant på senaste tiden med denna typ av bluffare och bedrägeriförsök.

  Mvh: Leif Persson

 5. Daniel

  Även jag drabbats av detta sms. Adstar drivs av Adonmark AB som i sin tur drivs av Posse Jeff Lindholm och Anjus Edris Parsay, personer som även är inblandade i företag som Greencaller AB och Omega-3 Kost Nordic AB. Företag som inte är helt obekanta med sk bluffakturor om man får tro Flashback.

 6. Pernilla

  Samma här, fick ett SMS från +46728769478

 7. Jens

  Samma här. När jag vaknade i morse hade jag fem identiska sms från fem olika telefonnummer.
  Bara att slänga skiten, fast man blir ju nyfiken på hur det är tänkt att fungera…

 8. Micke

  Fick samma skit som alla andra, nyfiken som jag var så öppnade jag i URL men jag deltog aldrig men sida gjorde reklam för ICA med Ica vagn fullt med frukt och grönt/ nr 0765918336 PSSSSS! ALLT SOM LÅTER FÖR BRA TVEKA INTE SLÄNG SKITEN! VÄNLIGEN MICKE

 9. Fredrik

  Tack för hjälpen. Numret i mitt sms var 0765918337

 10. Kommentar av inläggsförfattaren

  Jan

  Micke: Eftersom du nu öppnade länken, var det Ica:s logotyper på sidan eller var det bara text som nämnde Ica?
  Det är intressant om Ica används även på den landningssida som länken leder till. Då tänker jag skriva till Ica och fråga om de är inblandade.

  Om du nu efter att ha klickat på länken får en faktura som beskrivs på http://www.konsumentverket.se/Lagar–regler/Bluffar/Telefoni/Lotterier-via-sms/ ska du självklart bestrida den. Och du får gärna höra av dig om så sker, för jag är nyfiken på vad det här leder till.

 11. Jesper

  Jag fick också samma sms men från +46765918341 kl 03.09
  Tack för all information!

 12. Menar du att jag inte heller vunnit två miljoner dollar på lotteri? :/
  Mvh LedsenTjej

  Bra jobbat Jan, utbilda och informera folk! 🙂

 13. Johan

  Tack för bra info.

 14. Micke

  Googlade “Grattis du är i final” och du var en av de första träffarna.

  Min far ligger på lasarettet så hur glad blir man när man väcks klockan fem en söndagsmorgon av dessa avskräde till människosvin? Förbannad är bara förnamnet.

 15. Birgitta

  Även från 0736480558.

 16. mragareta

  idag fått liknande sms erbjudande finalplats om COOP 8ooo kr från mobil 0736479148 där jag ombeds att bekräfta på webb.länk http://www.3qut.com/q/MzE1XzA3MzAynjc5Mzg . Tack till er alla som skrivit här tidigare/ maggan

 17. LN

  +46736478637 2015-01-02 kl 16:26:47 SMS COOP FINALEN … 8 000 …