Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Valet i Vadstena

Så har Europas parlamentsval avslutats. Den sista röstsammanräkningen pågår men enligt den preliminära räkningen lyckades 46,1 % av Vadstenaborna släpa sig iväg till en röstlokal. Det är en ökning 8,9 % från förra valet för fem år sedan. Och det slår riksgenomsnittet med några procent.

Men det är helt otroligt löjligt!
Bara 46 % tycker det är viktigt att delta i ett val som påverkar vår vardag varje dag. Att ursäkta sig med att man inte har fått någon bra information är väl bra löjligt då det ändå till sist handlar om att själv skaffa sig den information man känner att man behöver för att kunna göra ett val.

Skulle man föreslå att endast 46 % av Vadstenas befolkning får besluta om vad kommunens kommunskatt ska användas till blir det säkert ett jäkla liv, men i praktiken är det vad som händer just nu. EU pumpar ut direktiv och lagar varje dag som direkt påverkar kommunernas verksamhet. Ett tydligt exempel är hur hälsovårdskontrollen har skärpts mot näringsidkare som serverar någon form av mat.

Så du som inte gick och röstade, du gav upp chansen att vara med och påverka hur din vardag ska styras under de kommande fem åren. Och kom inte och gnäll i efterhand, du gjorde ett aktivt val när du ställde dig utanför.

För att citera Babilou, en annan bloggare från Vadstena, latmaskar!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 Kommentarer

  1. Menar du att det är negativt att kontrollen har skärpts mot matserveringsbranschen?

    Och för att vara korrekt… Ökningen är 8,9 procentENHETER. Inte %. En jävla skillnad. Dock är det som du påpekar fortfarande horribelt pinsamt låg nivå.

  2. Kommentar av inläggsförfattaren

    Jan

    Nejdå, jag menar inte att kontrollen är negativ, jag tog det bara som exempel på hur stor påverkan EU har på vardag på lokal nivå.