Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Vatten har minne?

I en insändare i lokaltidningen hyllas homeopati. Och eftersom jag är en nyfiken människa surfade jag runt lite och lärde mig mer. Nu kunde jag snabbt konstatera att det inte är något jag personligen kommer att sätta någon större tilltro till i min framtid. Men visst, låt människor göra vad de vill med sin hälsa.

I korta drag går det ut på att ”lika botar lika”. Så förenklat, har du ont i magen ska du äta något som man vet ger dig ont i magen. Och för att medicinen ska vara ordentligt stark ska den spädas ordentligt med vatten. För vatten har ett minne.

Så för att skapa en stark och verkningsfull medicin tar man det aktiva ämnen och blandar det med lite vatten. Och så skakar man blandningen för då minns vattnet det aktiva ämnets egenskaper. Och sedan tar man detta vatten och späder det med mer vatten och skakar. Eftersom det nya vattnet nu minns det första vattnets egenskaper har man fått en mer verkningsfull medicin även om det aktiva ämnet själv har minskat betydligt, det kallas potensiering. Och så fortsätter man till man har nått önskad styrka på medicinen.

Och det var en väldigt, väldigt förenklad förklaring. Jag själv väljer som sagt att inte sätta någon tilltro till det här. För om vatten verkligen har minne har vi stora problem.

Jag drar mig till minnes en sensommarkväll i min barndom när vi följde med grannen ut på sjön Vättern i hans båt. Han tömde båtens inbyggda dass rakt ut i vattnet. Vi tuffade runt med en lång brun sträng efter oss.
Detta vatten har sedan spätts ut i flera omgångar av regn och tillströmmande vattendrag.
Det har rörts runt och skakats av båtmotorer och kommunala reningsverk.
Detta vatten som vi runt Vättern använder som dricksvatten.
Så enligt homeopatin har vattnet vi dricker nu minnen från detta toalettutsläpp, som har förstärks i flera omgångar.
Till detta kan jag även tillföra att jag som barn kissade i Vättern och inte att förglömma den ungdomsfyllan då jag lyckades kräkas två gånger i Vätternvattnet vid strandpromenaden i Vadstena.

Nej jag tror inte på homeopati. Och det är jag rätt glad för när jag dricker ett glas vatten.

[tags]homeopati,vatten,minne,medicin[/tags]