Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Vi gick ombord på Titanic…

Charmaine och jag besökte Norrköping och utställningen “Titanic the Exhibition“. Det var både intressant och lite av en besvikelse.

Det är självklart intressant att se en stor utställning dedikerad till en av de mest kända och mytomspunna förlisningarna i vår historia. Och utställningen gör verkligen sitt bästa för att återskapa historien. Här följer man bygget av det stora skeppet, personerna som planerade och designade fartyget. Man väver in människoöden under hela utställningen. Foton och små personliga detaljer används för att man ska känna närhet till de olika människoödena.
Rent tekniskt är det en fin utställning. Vid entrén får man en iPod med en inspelad guide som leder besökaren genom utställningen. Man kan stoppa guiden om man vill stanna till vid en bild eller monter och sedan starta den enkelt igen.

I reklamen anges det att man ska få se material som har bärgats från Titanic. I själva utställningen finns det inte mycket av detta material. Det mesta som finns bevarat från Titanic har bärgats från de döda kropparna som räddningsfartygen bärgade dagarna efter olyckan. Det mesta man får se kommer från Titanics systerfartyg Olympic. Det lilla som finns från Titanic räcker inte riktigt till för att skapa rätt stämning. Men om man tittar på bilder från utställningen från andra platser i världen har de haft andra delar från Titanic, så kanske lokalen i Norrköping sätter vissa begränsningar. Jag blir lite besviken över det faktum att bilder från Titanic flankeras av utställt material som ser lika dant ut, men som kommer från Olympic, om man läser de små skyltarna i montrarna.

De olika miljöer som är uppbyggda med delar från Olympic är fantastiska. Man stiger in i de hytter och miljöer som passagerarna reste i. Så tidsdokumentet fungera utmärkt.

Det kostar 120 kronor att gå in på utställningen. Och jag tycker det var värt den summan. Själva genomgången tar cirka en och halv timma om man går igenom den utan avbrott. Det finns sittplatser utplacerade genom hela utställningen så man kan sätta sig ner och reflektera över det man ser.

När man går in passerar man över en landgång och blir fotograferad, precis som på vilken finlandsfärja som helst. Och när man kommer ut från utställningen finns bilden att köpa för femtio kronor. Den är framkallad med en sepiaton för att ge rätt autentiska tidskänslan.

Charmaine köpte bilden på oss.

Och hon vill återvända, efter att vi har sett filmen Titanic (igen).

Jag bävar.

Utställningen Titanic

Entrén till utställningen Titanic i Norrköping

[tags]norrköping, titanic, utställning[/tags]