Amatörfotograf med förkärlek till äldre objektiv

Swedish Archive

Zombieland

Jag tog bussen från Vadstena in till Motala tidigt på morgonen idag. Jag var helt ensam på bussen så den turen gick inte ihop sig idag. Väl framme i Motala passerade jag torget. Där var det lite aktiviteter då torghandlarna jobbade för fullt med att sätta upp sina stånd. När jag hämtat ut lite pengar och tagit en kopp kaffe gick jag mot tågstationen och blev åter helt ensam. I det lätta regnet och det totala mörkret.

Jag mötte en ung man, helt svartklädd och sminkade ögon. Han stirrade surt på mig när vi passerade varandra. I mörkret och den lite konstiga situationen började jag tänka på alla zombiefilmer som brukar handla om hur människor plötsligt befinner sig i en stad där alla innevånare blivit förvandlade.

Nåväl, framme på tågstationen satte jag mig att vänta på tåget i den tomma stationen. Efter en stund kände jag mig bevakad och tittade mig omkring. I ett fönster syntes ett blekt ansikte. En äldre kvinna stirrade på mig med gapande mun och vidöppna ögon. Och sedan försvann ansiktet från fönstret. Efter några minuter var det tillbaka och stirrade åter på mig en stund, och så försvann det igen. Så där håll det på en lång stund, och min känsla av att vara i ett zombieland blev allt starkare.

När sedan kvinnan väl bestämde sig för att gå in i vänthallen stannade hon innanför dörrarna och blängde på mig ett kort ögonblick. Sedan gick hon in i hallen bakom min rygg. Jag tyckte hon var så obehaglig att jag var tvungen att vrida på huvudet för att se vad hon gjorde. Då slog dörrarna upp igen och ett äldre par steg in. Även de stannade innanför dörrarna och stirrade på mig en stund innan de gick in och satte sig. Inte ett ljud sa de till varandra. Och jag började bli allt mer övertygad om att jag hamnat i en dålig zombiefilm. Nu skulle de säkert attackera mig snart och börja mumsa på min hjärna. Men då kom det ytterligare människor in i vänthallen och pratade hög med varandra så stämningen bröts.

När jag gick ut på perrongen började det så sakta ljusna och Motala var åter en regnblöt lite tråkig industristad utan zombier.

[tags]zombier,zombieland,Motala,Vadstena,buss,tågstation,vänthall[/tags]